Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 15 grudnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.371.2023.3.SS
WIS towar – (…)
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 14 marca 2023 r. (data wpływu 12 września 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 6 i 9 listopada 2023 r. (data wpływu 6 i 9 listopada 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: Składniki: (…)
Rozstrzygnięcie: CN 2202 99 15
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 12 września 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono w dniu 6 i 9 listopada 2023 r. poprzez doprecyzowanie opisu towaru oraz wskazanie prawidłowego adresu elektronicznego w systemie ePUAP.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
„(…)” to zbilansowany pełnowartościowy posiłek (…). Produkt jest gotowy do bezpośredniego spożycia.
Produkt ma postać mazistą i dystrybuowany jest w opakowaniach o pojemności (…) ml.
Składniki: (…)
Informacje dotyczące wartości odżywczej znajdują się na etykiecie.
Szczegółowy skład surowcowy przedstawiony procentowo oraz masowo:
Składniki: (…)
Skład masowy dla opakowania (…) ml: (…)
Z not wyjaśniających do kodu CN 2106 wynika, że pozycja ta obejmuje przetwory przeznaczone do spożycia przez ludzi, zarówno bezpośrednio, jak i po obróbce (takiej jak obróbka cieplna, rozpuszczanie lub zagotowanie w wodzie, mleku itd.).
Z uwagi na złożony skład oraz nietypową mazistą konsystencję produkt powinien zostać przypisany do kodu CN 2106 „Pozostałe przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone”.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right