Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 15 grudnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.371.2023.3.SS

WIS towar – (…)

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 14 marca 2023 r. (data wpływu 12 września 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 6 i 9 listopada 2023 r. (data wpływu 6 i 9 listopada 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: Składniki: (…)

Rozstrzygnięcie: CN 2202 99 15

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.

UZASADNIENIE

W dniu 12 września 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono w dniu 6 i 9 listopada 2023 r. poprzez doprecyzowanie opisu towaru oraz wskazanie prawidłowego adresu elektronicznego w systemie ePUAP.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru

„(…)” to zbilansowany pełnowartościowy posiłek (…). Produkt jest gotowy do bezpośredniego spożycia.

Produkt ma postać mazistą i dystrybuowany jest w opakowaniach o pojemności (…) ml.

Składniki: (…)

Informacje dotyczące wartości odżywczej znajdują się na etykiecie.

Szczegółowy skład surowcowy przedstawiony procentowo oraz masowo:

Składniki: (…)

Skład masowy dla opakowania (…) ml: (…)

Z not wyjaśniających do kodu CN 2106 wynika, że pozycja ta obejmuje przetwory przeznaczone do spożycia przez ludzi, zarówno bezpośrednio, jak i po obróbce (takiej jak obróbka cieplna, rozpuszczanie lub zagotowanie w wodzie, mleku itd.).

Z uwagi na złożony skład oraz nietypową mazistą konsystencję produkt powinien zostać przypisany do kodu CN 2106 „Pozostałe przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone”.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00