Interpretacja indywidualna z dnia 14 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.511.2024.1.MM
Stawka ryczałtu (PKWiU 56.10.19.0)
Stawka ryczałtu (PKWiU 56.10.19.0)
Usługi świadczone przez nową spółkę założoną przez Wnioskodawcę w celu świadczenia na jego rzecz usług związanych z nieruchomością będą stanowiły dla Wnioskodawcy ukryty zysk w rozumieniu art. 28m ust. 3 pkt 3 ustawy o CIT
Rozpoznanie planowanej transakcji sprzedaży Lokalu 1, Lokalu 2 oraz wyposażenia jako dostawy towarów, a także uznania, że dostawa wskazanych lokali będzie objęta zwolnieniem od podatku, z którego strony transakcji mogą zrezygnować
WIS USŁUGA – sprzedaż deski mieszanej (serów i wędlin) do spożycia w winiarni/wine barze „na miejscu”.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – gotowy posiłek wraz z usługą dowozu tego dania na adres wskazany przez klienta.
Stawka podatku VAT dla usług serwowania shishy w lokalu gastronomicznym.
Podatek od towarów i usług w zakresie uznania przedmiotu transakcji sprzedaży za ZCP, niepodlegania opodatkowaniem oraz prawa do obniżenia podatku VAT.
Uznanie zespołu składników materialnych i niematerialnych związanych ze świadczeniem usług hotelarskich i najmu lokali oraz z działalnością restauracyjną i gastronomiczną za zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa oraz wyłączenie z opodatkowania ww. czynności.
Obowiązek ewidencjonowania na kasie on-line działalności związanej z prowadzeniem baru, w którym serwowane są napoje oraz słone przekąski typu paluszki, orzeszki.
WIS towar – sprzedaż w systemie „na wagę” (...) z mięsem „na wynos” do bezpośredniego spożycia
WIS USŁUGA - sprzedaż lodów na miejscu
WIS TOWAR – sprzedaż Ciasteczka w opakowaniu bezpośrednim konsumentom
możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych podczas spotkań z kontrahentami w siedzibie Spółki oraz poza jej siedzibą