Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 29 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.450.1097.2020.2.BR
WIS USŁUGA
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 9 października 2020 r. (data wpływu 16 października 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 14 stycznia 2021 r. (data wpływu 22 stycznia 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku usługa – sprzedaż klientowi siedzącemu przy stole w lokalu gastronomicznym (restauracji) napoju w postaci soku (…)
Opis usługi: W ramach swojej działalności Wnioskodawca prowadzi lokal gastronomiczny – restaurację. Jedną z serwowanych potraw w przygotowywanym menu jest „sok (…)”. Wnioskodawca kupuje soki w kartonach 1 litrowych. Sok jest przelewany do szklanych dzbanków i sprzedawany na życzenie klienta. W lokalu, jak i przed nim znajdują się stoliki i krzesła; stoliki są nakryte. W lokalu dostępne są naczynia i sztućce. Personel przyjmuje zamówienia przy stolikach. Kelnerzy doradzają wybór soku niezdecydowanym klientom. Ponadto, personel informuje klientów o serwowanych produktach w lokalu. Kelnerzy donoszą do stolików zamówiony sok przelany do dzbanków. W lokalu jest możliwość zakupu soku, który jest podawany wraz z posiłkiem/deserem. Personel sprząta naczynia ze stolika.
Skład surowcowy soku: 100% soku (…) z zagęszczonego soku.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 16 października 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania usługi polegającej na sprzedaży klientowi siedzącemu przy stole w lokalu gastronomicznym (restauracji) napoju w postaci soku przelanego do dzbanka według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right