Decyzja ZUS nr 852/2023 z dnia 5 października 2023 r., sygn. DI/200000/43/852/2023
Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne a wartość wydawanych pracownikom kart przedpłaconych uprawniających do nabycia na ich podstawie posiłków
Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne a wartość wydawanych pracownikom kart przedpłaconych uprawniających do nabycia na ich podstawie posiłków
Brak obowiązku uwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne karty przedpłaconej na zakup posiłków profilaktycznych i napojów bezalkoholowych
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart na posiłki profilaktyczne i napoje
Jakie są skutki podatkowe przyznania pracownikom bonów na posiłki profilaktyczne?
Czy w przypadku rozliczania podróży służbowych pracowników budowlanych, wypłata pełnej diety (100%) w wysokości określonej rozporządzeniem w sprawie podróży służbowych korzysta ze zwolnienia przewidzianego w art. 21 ust. 1 pkt 16 (jeżeli chodzi o przychód pracowników) mimo że pracownicy mają zapewniane posiłki profilaktyczne. Czy też w przypadku wypłaty pełnej diety i równocześnie zapewnienia posiłków
Czy prawidłowe jest stanowisko Spółki, w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, iż w opisanym stanie faktyczny, wypłata diety pracownikowi z tytułu wyjazdu służbowego do wysokości określonej w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej - bez uwzględnienia obniżki diety o 30% z tytułu obowiązku zapewnienia posiłki profilaktycznego - korzysta ze zwolnienia z opodatkowania
Czy w przedstawionych okolicznościach Spółka jako płatnik może zastosować zwolnienie przewidziane w art. 21 ust. 1 pkt 16 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych do całej kwoty diety wypłaconej pracownikom z tytułu podróży służbowych?
Prawo do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących: zakupy w celu świadczenia usługi w ramach warsztatów reintegracji zawodowej i na posiłki oraz zakup usług telekomunikacyjnych, opału, energii elektrycznej.
Czy Wnioskodawca jako płatnik, jest zobowiązany do obliczania, pobierania zaliczek na podatek i wpłacania ich we właściwym terminie do organu podatkowego z tytułu wydawanych pracownikom kuponów (bonów, talonów) profilaktycznych, jak np. Kupon Profilaktyczny X, uprawniających do uzyskania na ich podstawie posiłków lub artykułów spożywczych służących do przyrządzania przez pracowników posiłków we własnym
Czy wartość otrzymanego przez pracownika dowodu do otrzymania kolejnego (dodatkowego) posiłku profilaktycznego w ramach pracy w godzinach nadliczbowych objęta jest zwolnieniem, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, czy też wartość tego posiłku powinna zostać wliczona do dochodu pracownika podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym?
Czy podatnik ma obowiązek naliczenia i odprowadzenia podatku dochodowego od osób fizycznych w przypadku: a) wydania posiłku regeneracyjnego grupie pracowników w stosunku do których na pracodawcy ciążą zobowiązania wynikające z art. 232 Kodeksu pracy i rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. zwane tam posiłkami profilaktycznymi? b) wydania posiłku regeneracyjnego grupie pracowników w stosunku
Prawo do odliczenia - posiłki profilaktyczne.
Opodatkowanie nieodpłatnego przekazania towarów oraz nieodpłatnego świadczenia usług.
Opodatkowanie nieodpłatnego przekazania towarów oraz nieodpłatnego świadczenia usług.
Czy faktury wystawione przez firmy cateringowe dostarczające posiłki profilaktyczne (regeneracyjne) dokumentujące nabycie usługi cateringowej (posiłków profilaktycznych regeneracyjnych oraz dowozu) stanowią podstawę do odliczenia podatku naliczonego?
Opodatkowanie nieodpłatnego przekazania towarów oraz nieodpłatnego świadczenia usług na rzecz pracowników.
odliczenie podatku naliczonego z faktur dokumentujących usługi cateringowe
zastosowanie stawki podatku VAT w przypadku sprzedaży posiłków profilaktycznych, posiłków sprzedawanych bezpośrednio odbiorcom indywidualnym dokonującym zakupu w punktach gastronomicznych, usług cateringowych, usług gastronomicznych
Zakres opodatkowania świadczeń przekazywanych pracownikom oraz prawa do odliczenia podatku naliczonego od zakupu usług stołówkowych oraz cateringowych.
W zakresie prawa do pomniejszenia podatku VAT należnego o podatek naliczony przy zakupie posiłków profilaktycznych dla pracowników.
Czy można zaliczać do kosztów uzyskania przychodu zakup posiłków profilaktycznych dla pracowników wykonujących usługi ogólnobudowlane?
Czy w przedstawionym stanie rzeczy wnioskodawca prawidłowo kwalifikuje jako zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych (na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych) kwoty zwróconych pracownikom kosztów zakupu, w imieniu i na rzecz Spółki, artykułów spożywczych przeznaczonych na przygotowanie posiłków profilaktycznych?
Czy wartość otrzymanych przez pracowników produktów spożywczych podlega zwolnieniu z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
1.Czy zwrot pracownikowi kosztów poniesionych na zakup artykułów spożywczych wykorzystanych do przygotowania przez pracownika posiłków profilaktycznych w stanie faktycznym wyżej opisanym jest zwolniony od podatku dochodowego od osób fizycznych na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych? 2.Czy kwota zwracana pracownikowi powinna być doliczana do przychodów pracownika