Interpretacja
Decyzja ZUS nr 285/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/285/2023
Brak obowiązku uwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne karty przedpłaconej na zakup posiłków profilaktycznych i napojów bezalkoholowych
Na podstawie art. 34 ust. 1 i ust. 5 ustawy z 06 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2023 r. poz. 221 z późn. zm.) w związku z art. 83d ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1009 z późn. zm.), Zakład Ubezpieczeń Społeczny (zwany dalej: Zakładem) w związku z wnioskiem złożonym 20 marca 2023r., uzupełnionym w dniu 29 marca 2023 r. i w dniu 20 kwietnia 2023 r. przez…………………….. (zwanego dalej: Przedsiębiorcą) uznaje za prawidłowe stanowisko w przedmiocie braku obowiązku odprowadzania składek na ubezpieczenia społeczne od wartości udostępnianej pracownikom Karty przedpłaconej na zakup posiłków profilaktycznych i napojów bezalkoholowych w celu wywiązania się przez przedsiębiorcę z obowiązku zapewnienia posiłków profilaktycznych na podstawie § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia MPiPS z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.
Uzasadnienie
Wnioskiem złożonym 20 marca 2023 r., Przedsiębiorca wystąpił do Zakładu o wydanie indywidualnej interpretacji w trybie art. 34 ustawy Prawo przedsiębiorców. Wniosek został uzupełniony w dniu 29 marca 2023 r. oraz w dniu 20 kwietnia 2023 r.
Opis zdarzenia przyszłego:
Zwana dalej Spółką lub Wnioskodawcą zatrudnia pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych. Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 1510 z późn. zm., dalej: Kodeks pracy), pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest: to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określiła, w drodze rozporządzenia, rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania. Zgodnie z § 1 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r., Nr 60 poz. 279, z późn. zm.; dalej: Rozporządzenie), pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, zwane dalej „posiłkami”, w formie jednego dania gorącego, z zastrzeżeniem § 2 ust. 2 Rozporządzenia. Dodatkowo, stosownie do § 1 pkt 2 Rozporządzenia, obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie takim pracownikom napojów, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right