Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 24.05.2011, sygn. IPPP1/443-260/11-4/AS, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-260/11-4/AS
zastosowanie stawki podatku VAT w przypadku sprzedaży posiłków profilaktycznych, posiłków sprzedawanych bezpośrednio odbiorcom indywidualnym dokonującym zakupu w punktach gastronomicznych, usług cateringowych, usług gastronomicznych
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 10.02.2011 r. (data wpływu 14.02.2011 r.), uzupełnionym pismem z dnia 12.05.2011 r. (data wpływu 18.05.2011 r.) w odpowiedzi na wezwanie z dnia 02.05.2011 r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT w przypadku sprzedaży posiłków profilaktycznych, posiłków sprzedawanych bezpośrednio odbiorcom indywidualnym dokonującym zakupu w punktach gastronomicznych, usług cateringowych, usług gastronomicznych - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 14.02.2011 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT w przypadku sprzedaży posiłków profilaktycznych, posiłków sprzedawanych bezpośrednio odbiorcom indywidualnym dokonującym zakupu w punktach gastronomicznych, usług cateringowych, usług gastronomicznych.
Wniosek uzupełniony został pismem z dnia z dnia 12.05.2011 r. (data wpływu 18.05.2011 r.) w odpowiedzi na wezwanie z dnia 02.05.2011 r.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:
Spółka prowadzi na własny rachunek działalność gastronomiczną, której przedmiotem jest: przygotowywanie i sprzedaż posiłków profilaktycznych zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279) na rzecz firm zewnętrznych, przygotowywanie i sprzedaż posiłków i dań gotowych w prowadzonych kilku punktach gastronomicznych ogólnodostępnych, sprzedaż posiłków na rzecz firm zewnętrznych (katering) oraz sprzedaż usług gastronomicznych w ramach organizowanych imprez okolicznościowych: wesela, imprezy integracyjne, spotkania okolicznościowe. Posiłki profilaktyczne i posiłki w ramach kateringu dostarczane są do klientów własnym środkiem transportu, zaś posiłki pozostałe są sprzedawane, osobom fizycznym we własnych punktach gastronomicznych.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right