Wiążąca Informacja Akcyzowa z dnia 27 maja 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB3-2.450.33.2024.8.SL
Napój alkoholowy w postaci (…) (…) – dane zastrzeżone
Napój alkoholowy w postaci (…) (…) – dane zastrzeżone
Możliwość skorzystania ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem akcyzowym mimo niezłożenia wniosku o wydanie certyfikatu małego producenta piwa.
Brak możliwości korzystania ze zwolnienia od akcyzy Wnioskodawcy produkującego piwo w ilości nieprzekraczającej 200 000 hl rocznie, w przypadku podpisania przez Spółkę porozumienia (umowy) o współpracy
Napój alkoholowy (…). Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym (…). Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek o pojemności (…) l. Ciśnienie w butelce wyrobu gotowego wynosi (…) Bar w temp. (…) °C. (…) – dane zastrzeżone
Napój alkoholowy (…). Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym (…). Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek o pojemności (…) l. Ciśnienie w butelce wyrobu gotowego wynosi (…) Bar w temp. (…)°C. (…) – dane zastrzeżone
Napój alkoholowy (…). Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest (…). Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek lub puszek o pojemności (…). Ciśnienie w butelce wyrobu gotowego wynosi (…) Bar w temp. 20 °C. (…) – dane zastrzeżone
Opis towaru Napój alkoholowy (…). Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest (…). (…) – dane zastrzeżone
Produkcja piwa o której mowa w art. 47 ust. 1 pkt 1 oraz prawo do obniżenia kwoty akcyzy należnej od rozlanego piwa o kwotę akcyzy zapłaconej przy nabyciu wewnątrzwspólnotowym skoncentrowanej brzeczki piwnej.
Napój alkoholowy w postaci (…)*. Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym o smaku (…)*. Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek o pojemności (…)* ml. Ciśnienie panujące w butelce wyrobu gotowego wynosi ok. (…)* Bar w temperaturze (…)*°C. (…)* – dane zastrzeżone
Napój alkoholowy w postaci (…)*. Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym o smaku (…)*. Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek o pojemności (…)* ml. Ciśnienie panujące w butelce wyrobu gotowego wynosi nie więcej niż (…)* Bar. (…)* – dane zastrzeżone
Konieczność posiadania zbiorników objętych prawną kontrolą metrologiczną w przypadku produkcji piwa w oparciu o przedpłatę akcyzy.
Konieczność posiadania zbiorników objętych prawną kontrolą metrologiczną poza zbiornikiem warzelnym w przypadku produkcji piwa w oparciu o przedpłatę akcyzy
Napój (…)*. Zawartość alkoholu w produkcie (…)*. Według deklaracji Wnioskodawcy produkt wytwarzany jest w procesie (…)*. (…)* – dane zastrzeżone
Terminy przeprowadzania inwentaryzacji piwa.
Sposób rozliczenia ubytków piwa.
Określenie podstawy opodatkowania dla piw smakowych.
Brak możliwości korzystania z ulgi akcyzowej dla producenta „małych browarów”, o której mowa w § 12 Rozporządzenia.
Zawierając z Kontrahentem umowę o współpracy, Spółka utraci prawo do zastosowania zwolnienia od akcyzy dla piwa produkowanego na mocy umowy zawartej ze Spółką powiązaną
Napój alkoholowy (…)*. Zawartość alkoholu w produkcie wynosi (…)* % mas. ((…)* % obj.), ekstrakt brzeczki podstawowej wynosi (…)* % mas., a ekstrakt rzeczywisty wynosi (…)* % mas. Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest (…)*. Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek lub puszek o pojemności (…)* l. Ciśnienie panujące w butelce wyrobu gotowego wynosi (…)* Bar w temp. (…)* °C w przypadku puszek i (…)*
Napój alkoholowy (…)*. Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest (…)*. Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek lub puszek o pojemności (…)* l. Ciśnienie panujące w butelce wyrobu gotowego wynosi (…)* Bar w temp. (…)* °C w przypadku puszek i (…)* Bar w temp. (…)* °C w przypadku butelek. (…)* – dane zastrzeżone
Napój alkoholowy (…)*. Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest (…)*. Wyrób gotowy rozlewany do butelek lub puszek o pojemności (…)* l. Ciśnienie panujące w butelce wyrobu gotowego wynosi (…)* Bar w temp. (…)* °C w przypadku puszek i (…)* Bar w temp. (…)* °C w przypadku butelek. (…)* – dane zastrzeżone
Napój alkoholowy (…)*. Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest mieszaniną (…)*. Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek lub puszek o pojemności (…)* l. Ciśnienie panujące w butelce wyrobu gotowego wynosi (…)* Bar w temp. (…)* °C w przypadku puszek i (…)* Bar w temp. (…)* °C w przypadku butelek. (…)* – dane zastrzeżone
Brak opodatkowania akcyzą brzeczki piwnej oraz prawo do stosowania zwolnienia od akcyzy piwa produkowanego przez browary współpracujące ze sobą, które umowę o współpracy rozszerzyły o sprzedaż brzeczki piwnej
Napój alkoholowy (…)*. Produkt rozlewany jest do puszek o pojemności (…)* ml, pod ciśnieniem mniejszym niż (…)* bary. (…)* – dane zastrzeżone