Ciepły posiłek w szkole – jak dokumentować oraz rozliczać koszty
Jednostka budżetowa ogłosiła przetarg na organizowanie przerw kawowych. Wykonawca miał dostarczać ciastka, owoce, wodę, kawę i herbatę, a dodatkowo zapewnić wystrój stołów, przygotować i posprzątać naczynia filiżanki. Jak należy rozstrzygnąć przetarg w przypadku kiedy są oferty z różnymi stawkami VAT? Czy prawidłowe będzie traktowanie przedmiotowej usługi przygotowania przerw kawowych jako częściowo
Od 1 maja prowadzę firmę cateringową. Od samego początku zarejestrowałem się jako czynny podatnik VAT. Jaką stawkę powinienem stosować, wystawiając faktury VAT?
Jaką stawkę ryczałtu ewidencjonowanego należy zastosować do usług gastronomicznych, cateringowych wykonywanych u osób zamawiających takie usługi (urządzanie wesel, komunii, innych uroczystości)? Czy taki rodzaj działalności powinnam określić jako „Działalność usługowa pozostała, gdzie indziej niesklasyfikowana” (PKD 93.05.Z), czy może „Usługi gastronomiczne pozostałe” (PKD 55.30.B) lub „Usługi stołówkowe
W ostatnich latach dynamicznie rozwija się w naszym kraju rynek usług cateringowych. Wyspecjalizowane firmy coraz częściej obsługują m.in. posiedzenia zarządów spółek kapitałowych. Podmioty gospodarcze, które korzystają z tego rodzaju usług, mogą kwalifikować wynikające z nich wydatki do kosztów podatkowych. Do kompetencji zarządu należy bowiem, oprócz czynności związanych z organizacją i bieżącym