Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
    • comment
      Artykuł
      aktualny

      Jak rozliczać VAT od sprzedaży posiłków na wynos

      Obecnie większość lokali gastronomicznych ma w swojej ofercie sprzedaż posiłków na wynos, w tym z dowozem do domu. Do tej sprzedaży, mimo że jest traktowana jak dostawa towarów, stosujemy taką samą stawkę VAT jak do posiłków spożywanych na miejscu. Według tych samych zasad co posiłki opodatkowujemy także opłaty za opakowania czy transport. W publikacji omówimy kompleksowo rozliczenie sprzedaży posiłków

    • comment
      Artykuł
      aktualny

      Sprzedaż podobnych napojów może być opodatkowana różnymi stawkami VAT – wyrok TSUE

      TSUE w wydanym 5 października 2023 r. wyroku w sprawie C-146/22 potwierdził, że napój czekoladowy może być opodatkowany stawką 5% (do końca roku 0% albo 8%, w zależności od tego, czy jest sprzedawany na zimno w sklepie czy na ciepło w kawiarni. Polskie regulacje w tym zakresie nie naruszają przepisów dyrektywy VAT. Zastosowanie różnych stawek jest jednak uzależnione od stwierdzenia istotnych różnic

    • comment
      Artykuł

      Nowa matryca stawek VAT – czy zawsze należy stosować jedną stawkę VAT przy sprzedaży na miejscu i na wynos w gastronomii

      Obowiązująca od 1 lipca 2020 r. nowa matryca stawek VAT wprowadziła również zmiany w opodatkowaniu VAT gastronomii. Nowe przepisy przewidują zasadę, że niezależnie od tego, czy jest dokonywana dostawa towarów czy świadczenie usług, w ramach działalności sklasyfikowanej w PKWiU 2015 pod numerem 56 stosujemy stawkę VAT przewidzianą dla usługi gastronomicznej, a nie dostawy towarów. Nowe przepisy miały

    • comment
      Artykuł

      Nowa matryca stawek VAT już od 1 lipca

      Pierwotnie zmiany stawek VAT i klasyfikacji miały obowiązywać od 1 kwietnia 2020 r. Jednak w związku z epidemią koronawirusa nowa matryca stawek VAT będzie obowiązywać od 1 lipca. Towary klasyfikujemy według CN, a usługi według nowej PKWiU 2015. Tym zmianom będzie towarzyszyła również zmiana stawek VAT na wiele produktów.

    • comment
      Artykuł

      Rozliczanie VAT w działalności sezonowej

      Wakacje to okres, w którym wielu podatników decyduje się na podejmowanie działalności sezonowej. W związku z tym mają oni wątpliwości, czy powinni się z tego tytułu rejestrować do VAT, czy muszą mieć kasę fiskalną oraz jakie stawki VAT zastosować do wykonywanych przez siebie czynności. W artykule przedstawiamy kompleksowe omówienie zasad rozliczania VAT w działalności sezonowej.

    • comment
      Porada

      Czy można odliczyć VAT od zakupu pakietu konferencyjnego

      Organizujemy dla naszych pracowników i przedstawicieli handlowych szkolenie o nowych produktach i ofercie. Trwa ono 2-3 dni i odbywa się w hotelu, który zapewnia nocleg, wyżywienie i dodatkowe atrakcje po szkoleniu. Szkolenia prowadzą nasi pracownicy. Po ostatnim szkoleniu otrzymałam fakturę z hotelu, gdzie jako nazwa usługi jest wpisane: "Pakiet konferencyjny premium - organizacja szkolenia" i naliczony

    • comment
      Artykuł

      Zatrudnianie pracowników w działalności sezonowej

      Prace sezonowe nie są zdefiniowane ani wyodrębnione w polskim prawie pracy. Zaliczamy do nich wszelkie prace, na które zapotrzebowanie występuje wyłącznie przez pewien okres. Zwykle kojarzymy je z rolnictwem, ogrodnictwem, sadownictwem czy gastronomią. O wyborze podstawy zatrudnienia sezonowego decyduje rodzaj pracy do wykonania oraz okres, przez który ma być ona świadczona. Z reguły pracodawcy działający

    • comment
      Porada

      Od czego zależy zastosowanie 5% albo 8% stawki VAT przez podatników prowadzących punkty gastronomiczne

      Działalność gastronomiczna jest opodatkowana różnymi stawkami VAT. 5% stawkę VAT stosuje się wówczas, gdy sprzedaż jest traktowana jako dostawa towarów. Natomiast sprzedaż będąca świadczeniem usług gastronomicznych opodatkowana jest 8% stawką VAT. O tym, czy zastosowanie znajdzie 5% czy 8% stawka VAT, decyduje indywidualny charakter danego zamówienia gastronomicznego.

    • comment
      Porada
    • comment
      Porada
    • comment
      Porada
    • comment
      Porada
    • comment
      Porada

      Czy przysługuje prawo do odliczenia VAT przy zakupie gotowych posiłków fakturowanych jako usługi gastronomiczne

      Firma prowadzi bar z szybkimi posiłkami. Gotowe posiłki nabywa od innej firmy. Na fakturach dokumentujących zakupy znajduje się określenie "usługa gastronomiczna", lecz w rzeczywistości nabywane są gotowe posiłki. Czy firma postępuje prawidłowo, odliczając VAT? Czy odsprzedając posiłki, firma może stosować stawkę 8%?

    • comment
      Artykuł

      Kolejna zmiana w VAT od 1 lipca br.

      1 lipca wejdzie w życie nowe rozporządzenie wykonawcze Rady EU oznaczone numerem 282/2011 (dalej: rozporządzenie). Zastąpi ono dotychczasowy akt tej rangi o numerze 1777/2005, pochodzący jeszcze z 2005 r. Wychodząc naprzeciw wątpliwościom związanym ze stosowaniem dyrektywy 2006/112, rozporządzenie reguluje wiele niezwykle istotnych zagadnień, jak np. określanie statusu podatnika, ustalanie miejsca

    close POTRZEBUJESZ POMOCY?
    Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00