Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
    • comment
      Artykuł
      aktualny

      Jak rozliczać VAT od sprzedaży posiłków na wynos

      Obecnie większość lokali gastronomicznych ma w swojej ofercie sprzedaż posiłków na wynos, w tym z dowozem do domu. Do tej sprzedaży, mimo że jest traktowana jak dostawa towarów, stosujemy taką samą stawkę VAT jak do posiłków spożywanych na miejscu. Według tych samych zasad co posiłki opodatkowujemy także opłaty za opakowania czy transport. W publikacji omówimy kompleksowo rozliczenie sprzedaży posiłków

    • comment
      Porada
      aktualna
    • comment
      Artykuł
    • comment
      Artykuł
      aktualny

      Usługi gastronomiczne na kasie fiskalnej online - interpretacje

      Kasy fiskalne online w branży gastronomicznej pojawiły się od 1 stycznia 2021 r. Obowiązek wymiany starych kas na nowe objął bowiem usługi związane z wyżywieniem świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne. Pojawiło się jednak szereg wątpliwości interpretacyjnych związanych z nowym obowiązkiem. Oto niektóre z nich.

    • comment
      Artykuł

      Jakie branże kontroluje obecnie KAS

      Z komunikatu MF wynika, że Krajowa Administracja Skarbowa prowadzi działania kontrolne w obszarze prawidłowości ewidencjonowania obrotów za pomocą kas fiskalnych, wydawania paragonów i wystawiania faktur. Sprawdzana jest obecnie prawidłowość rozliczeń podatkowych w branżach szczególnie narażonych na występowanie szarej strefy: gastronomii, budownictwie oraz mechanice pojazdowej.

    • comment
      Porada
    • comment
      Artykuł

      Rozliczanie VAT w działalności sezonowej

      Wakacje to okres, w którym wielu podatników decyduje się na podejmowanie działalności sezonowej. W związku z tym mają oni wątpliwości, czy powinni się z tego tytułu rejestrować do VAT, czy muszą mieć kasę fiskalną oraz jakie stawki VAT zastosować do wykonywanych przez siebie czynności. W artykule przedstawiamy kompleksowe omówienie zasad rozliczania VAT w działalności sezonowej.

    • comment
      Artykuł

      Ewidencja podatku VAT w księgach rachunkowych

      Rozrachunki z tytułu VAT występują we wszystkich jednostkach będących podatnikami podatku od towarów i usług. Ewidencja prowadzona na potrzeby podatku od towarów i usług musi pozwalać na oddzielne ustalenie kwoty podatku należnego i kwoty podatku naliczonego oraz finalne ich rozliczenie. W niniejszym opracowaniu prezentujemy, jak ujmować w księgach rachunkowych VAT, by możliwe było ustalenie prawidłowej

    • comment
      Artykuł

      Konsekwencje braku wystawiania paragonów w branży gastronomicznej – ostrzeżenie MF

      Ministerstwo Finansów ostrzegło przedsiębiorców branży gastronomicznej oraz ich pracowników, a w szczególności kelnerów przed konsekwencjami braku wystawiania paragonów fiskalnych. Taka praktyka jest niezgodna z przepisami i może rodzić negatywne konsekwencje zarówno dla przedsiębiorcy - właściciela restauracji, jak i dla kierownika zmiany i kelnera, który nie rejestruje transakcji za pomocą kasy fiskalnej

    • comment
      Porada

      Czy można odliczyć VAT od zakupu pakietu konferencyjnego

      Organizujemy dla naszych pracowników i przedstawicieli handlowych szkolenie o nowych produktach i ofercie. Trwa ono 2-3 dni i odbywa się w hotelu, który zapewnia nocleg, wyżywienie i dodatkowe atrakcje po szkoleniu. Szkolenia prowadzą nasi pracownicy. Po ostatnim szkoleniu otrzymałam fakturę z hotelu, gdzie jako nazwa usługi jest wpisane: "Pakiet konferencyjny premium - organizacja szkolenia" i naliczony

    • comment
      Artykuł

      VAT naliczony - kiedy nie odliczymy VAT

      Podstawowym prawem podatnika VAT jest prawo do odliczenia podatku naliczonego od nabytych towarów i usług służących do wykonywania czynności opodatkowanych. Każdy przypadek ograniczenia tego prawa musi wprost wynikać z przepisów o VAT. Katalog tych wyłączeń określa art. 88 ustawy o VAT. W niektórych przypadkach o wyłączeniu prawa do odliczenia podatku naliczonego może również przesądzać brak związku

    • comment
      Artykuł

      Zatrudnianie pracowników w działalności sezonowej

      Prace sezonowe nie są zdefiniowane ani wyodrębnione w polskim prawie pracy. Zaliczamy do nich wszelkie prace, na które zapotrzebowanie występuje wyłącznie przez pewien okres. Zwykle kojarzymy je z rolnictwem, ogrodnictwem, sadownictwem czy gastronomią. O wyborze podstawy zatrudnienia sezonowego decyduje rodzaj pracy do wykonania oraz okres, przez który ma być ona świadczona. Z reguły pracodawcy działający

    • comment
      Porada
    • comment
      Porada
    • comment
      Porada
    • comment
      Porada
    • comment
      Artykuł

      Jaka stawka VAT na usługi "małej gastronomii"

      Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do

    • comment
      Porada

      Przychody pracowników i koszty pracodawcy

      Świadczenia na rzecz pracowników budzą wątpliwości w różnych aspektach podatkowych. Jednym z nich jest ustalenie przychodu z tytułu świadczeń nieodpłatnych pracodawcy na rzecz pracownika. W których przypadkach powstaje przychód z tego tytułu? Jak ustalić jego wartość? To tylko niektóre z pojawiających się pytań. Równie ważne jest zaliczenie kosztów pracowniczych do kosztów pracodawcy. Przyjmuje się

    close POTRZEBUJESZ POMOCY?
    Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00