Wyrok WSA w Gliwicach z dnia 22 grudnia 2021 r., sygn. III SA/Gl 924/21
Kara administracyjna
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Magdalena Jankiewicz, Sędziowie Sędzia WSA Dorota Fleszer, Asesor WSA Piotr Pyszny (spr.), Protokolant Referent - stażysta Julia Lewandowska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 22 grudnia 2021 r. sprawy ze skargi J.O. na decyzję [...] Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w K. z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej za niezastosowanie się do zakazu prowadzenia działalności gospodarczej 1) uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w R. z dnia [...] r. nr [...]; 2) umarza postępowanie administracyjne; 3) zasądza od [...] Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w K. na rzecz strony skarżącej kwotę [...] zł [...] złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z [...] r., znak [...], [...] Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny (dalej jako organ) utrzymał w mocy decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w R. (organ I instancji) z [...]r. w przedmiocie wymierzenia J.O. (dalej jako strona, skarżąca) kary pieniężnej w kwocie [...] zł za niezastosowanie się do ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii wynikających z § 10 ust. 9 rozporządzenia Rady Ministrów z 21 grudnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stano epidemii (Dz. U. z 2020 r., poz 2316 - dalej jako rozporządzenie).
Naruszenie miało polegać na wykonywaniu 5 lutego 2021 r. działalności polegającej na umożliwieniu klientom przebywającym wewnątrz lokalu A w Z. spożywania na miejscu posiłków i napoi w tym alkoholowych. Posiłki były podawane w naczyniach jednorazowych, a napoje w naczyniach wielkokrotnego użytku. W czasie kontroli w lokalu przebywało 38 osób, które - według oświadczenia właściciela lokalu - miały dokonywać degustacji serwowanych w lokalu posiłków oraz dokonywać oceny sprzętu rozrywkowego znajdującego się w lokalu.