Orzeczenie
Wyrok WSA w Łodzi z dnia 4 listopada 2016 r., sygn. III SA/Łd 695/16
Dnia 4 listopada 2016 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi - Wydział III w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Janusz Nowacki, Sędziowie Sędzia WSA Ewa Alberciak (spr.), Sędzia NSA Irena Krzemieniewska, , Protokolant Starszy sekretarz sądowy - Dorota Czubak, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 4 listopada 2016 roku sprawy ze skargi B. S. na postanowienie Dyrektora Izby Celnej w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie odmowy zatwierdzenia zmian do akt weryfikacyjnych oddala skargę.
Uzasadnienie
Postanowieniem z dnia [...], nr [...] Dyrektor Izby Celnej w Ł. - po rozpatrzeniu zażalenia B. S. - prowadzącego działalność pod firmą A B.S. na postanowienie Naczelnika Urzędu Celnego w P. z dnia [...], nr [...]w przedmiocie odmowy zatwierdzenia zmian do akt weryfikacyjnych, utrzymał zaskarżone postanowienie w mocy.
Powyższe rozstrzygnięcie zostało wydane w oparciu o następujące ustalenia faktyczne i prawne.
W dniu 14 marca 2016r. firma A złożyła w Urzędzie Celnym w P. aneks do akt weryfikacyjnych z dnia 4 marca 2016r. dotyczący zamiaru wprowadzenia do produkcji piwa z 7% udziałem słodu, które posłuży do produkcji napoju alkoholowego aromatyzowanego będącego mieszaniną piwa i napoju bezalkoholowego. Do przedmiotowego wniosku strona załączyła m. in. innymi kserokopię Wiążącej Informacji Taryfowej (WIT) nr ref. [...], wydaną przez administrację francuską. W pkt 7 przedmiotowego dokumentu WIT zawarty jest opis towarów - "piwo słodowe, posiadające zawartość alkoholu w granicach między 8 a 10%, w butelkach o pojemności 0,75l. Ponadto do wniosku załączono przykładową recepturę, zgodnie z którą na dziesięć tysięcy litrów nastawu piwa będą zużywane surowce w następujących proporcjach:
• ekstrakt słodowy 75° Bx-134,9 litrów,
• syrop glukozowy 75° Bx - 1708,2 litrów,
• granulat chmielu - 1 litr,
• kwasek cytrynowy - 9 litrów,
• fosforan amonu i pożywki - 2,4 litra,
• woda 8144,5 litrów.
Z przedstawionej do wniosku receptury wynika, że procentowy udział surowców słodowych (ekstrakt słodowy 134,91.) do surowców niesłodowych (syrop glukozowy - 1708,21.) wynosi odpowiednio 7% do 93%. Jednocześnie do wniosku strona załączyła przykładowe kupaże napoju piwnego o mocy nominalnej:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right