Wyrok WSA w Warszawie z dnia 15 października 2015 r., sygn. III SA/Wa 96/15
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodnicząca sędzia WSA Elżbieta Olechniewicz, Sędziowie sędzia WSA Agnieszka Krawczyk, sędzia WSA Marta Waksmundzka-Karasińska (sprawozdawca), Protokolant referent stażysta Magdalena Gajewska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 15 października 2015 r. sprawy ze skargi H.Sp. z o.o. z siedzibą w W. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia [...] listopada 2014 r. nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług za miesiące od stycznia do grudnia 2012 r. oddala skargę
Uzasadnienie
Naczelnik [...] Urzędu Skarbowego w Warszawie decyzją z dnia [...] września 2014 r., określił H. Sp. z o.o., z siedzibą w W., (dalej: "Strona", "Spółka" lub "Skarżąca") kwotę zobowiązania podatkowego za wrzesień 2012 r. i grudzień 2012 r. oraz kwotę nadwyżki podatku naliczonego nad należnym do zwrotu za styczeń 2012 r., luty 2012 r., marzec 2012 r., kwiecień 2012 r., maj 2012 r., czerwiec 2012 r., lipiec 2012 r., sierpień 2012 r., październik 2012 r. oraz listopad 2012 r. Naczelnik Urzędu Skarbowego ustalił, że działalność Spółki opiera się m.in. na prowadzeniu punktów gastronomicznych (restauracji), w których oferowane są klientom produkty żywnościowe, takie jak dania gotowe, kanapki, desery, zupy i przekąski, napoje zimne, napoje gorące. Spółka w niektórych punktach sprzedaży detalicznej proponuje swoim klientom dwa sposoby dostarczenia produktów żywnościowych - dostawa na miejscu i dostawa na wynos.
W dniu [...] stycznia 2014 r. Spółka złożyła do [...] Urzędu Skarbowego w W. korekty deklaracji VAT-7 za poszczególne okresy rozliczeniowe od stycznia 2012 r. do grudnia 2012 r. Zgodnie z wyjaśnieniami Spółki z dnia [...] grudnia 2013 r., dokonując w trakcie 2012 r. sprzedaży napojów w ramach usługi gastronomicznej, produktów wymienionych w poz. 7 załącznika m 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 kwietnia 2011 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 73, poz. 392, z późn. zm.) - dalej "rozporządzenie wykonawcze" - Spółka stosowała podstawową stawkę VAT, gdyż sprzedając wskazane produkty do konsumpcji na miejscu, przyjęła, iż sprzedaje wyłącznie produkt (dostarcza towar), a nie świadczy usługę gastronomiczną. Z uwagi na fakt, iż przedmiotem sprzedaży była usługa gastronomiczna, to świadczenie tej usługi, zdaniem Spółki, powinno być objęte obniżoną stawką VAT, z wyłączeniem tej części, która odpowiadała wartości napoju i produktu w stanie nieprzetworzonym. Ponadto przedmiotowa korekta dotyczyła również sprzedaży usług gastronomicznych obejmujących wydanie określonych napojów/produktów, które w sposób nieprawidłowy zostały opodatkowane w VAT wg stawki 5% jako dostawa towarów, a winny być opodatkowane wg stawki 8% - właściwej dla usługi gastronomicznej. Spółka skorygowała dane handlowe i rejestry VAT, tak aby odzwierciedlić, iż usługi gastronomiczne obejmujące wydanie napojów i produktów w stanie nieprzetworzonym do konsumpcji na miejscu na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej (dokumentowane paragonami) podlegają opodatkowaniu dwiema stawkami VAT - stawką obniżoną (w części korespondującej z wartością świadczonej usługi) oraz stawką podstawową (w części korespondującej z wartością wydawanego napoju/produktu). Identyfikacja przedmiotu korekty nastąpiła w oparciu o uzasadnione założenie, iż każda sprzedaż napoju alkoholowego stanowiła sprzedaż napoju do konsumpcji na miejscu - w ramach usługi gastronomicznej, gdyż zgodnie z koncesją na sprzedaż alkoholu, Podatnik mógł alkohol sprzedawać wyłącznie do konsumpcji na miejscu. Natomiast każda sprzedaż kawy, do kosztu której nie alokowano kosztu papierowego kubka, stanowiła sprzedaż napoju do konsumpcji na miejscu - w ramach usługi gastronomicznej, ponieważ system zarządczy stosowany przez Podatnika zakłada, iż przy sprzedaży kawy na wynos, do kosztu wytworzenia kawy obejmującego m.in. zużycie ziarna według receptury, dodawany jest również koszt kubka papierowego. Jak wyjaśniła Spółka, sprzedaż usług gastronomicznych obejmujących wydanie alkoholu czy kawy, powinna była być opodatkowana dwiema stawkami VAT. W konsekwencji cena otrzymywana od klienta za taką sprzedaż, powinna być traktowana jako wartość brutto sprzedaży opodatkowanej dwiema stawkami VAT. Aby dokonać "podziału" uzyskanej ceny na odpowiednie stawki VAT, Podatnik dokonał biznesowej wyceny komponentu produktowego w poszczególnych rodzajach usług gastronomicznych. Wartość tego komponentu produktowego była traktowana jako podstawa opodatkowania świadczenia objętego podstawową stawką VAT, zaś reszta ceny uzyskanej od klienta (po pomniejszeniu o należny VAT) była traktowana jako podstawa opodatkowania świadczenia objętego obniżoną stawką VAT.