Wyrok WSA w Opolu z dnia 18 listopada 2014 r., sygn. II SA/Op 442/14
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Ewa Janowska Sędziowie Sędzia WSA Krzysztof Bogusz (spr.) Sędzia WSA Teresa Cisyk Protokolant Referent stażysta Marta Kubiak po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 18 listopada 2014 r. sprawy ze skargi "A" w [...] na decyzję Okręgowego Inspektora Pracy w Opolu z dnia 13 czerwca 2014 r., nr [...] w przedmiocie nakazania usunięcia stwierdzonych uchybień oddala skargę.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi wniesionej przez Spółkę "[...]" S. A. z siedzibą w [...] (dalej zwana Spółką), reprezentowaną przez adwokata M. U., była decyzja Okręgowego Inspektora Pracy w Opolu, z dnia 13 czerwca 2014 r., nr rej.: [...], wydana na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 267 z późn. zm.), dalej w skrócie K.p.a. oraz art. 19 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 13 kwietnia 2007 r. o Państwowej Inspekcji Pracy (Dz. U. z 2012 r. poz. 404 z późn. zm.), utrzymująca w mocy decyzję Inspektora Pracy Państwowej Inspekcji Pracy w Opolu z dnia 5 maja 2014 r., nr rej. [...], nakazującą skarżącej na podstawie art. 11 pkt 1, 2, 3, 6, 6a w związku z art. 33 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2007 r. o Państwowej Inspekcji Pracy między innymi zapewnienia w poszczególnych pomieszczeniach pracy Oddziału [...] w Zakładzie [...] A. w [...], należącym do "[...]" S.A w [...] temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy, nie niższą niż 14°C.
Wydanie zaskarżonego aktu poprzedziło postępowanie administracyjne o następującym przebiegu:
Po kontroli Zakładu [...] A. w [...] w 2013 r. Inspektor Pracy Państwowej Inspekcji Pracy w Opolu sporządził wystąpienie z 9 kwietnia 2013 r., w którym zawarł siedem wniosków, z czego jeden dotyczył ustalenia w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi zasad otrzymywania posiłków i napojów profilaktycznych lub wysokości ewentualnych bonów żywieniowych mając na uwadze m.in. niską temperaturę utrzymującą się w halach produkcyjnych poniżej 100 C i stosownie wysoki efektywny wydatek energetyczny organizmu, a inny wyposażenia pracowników w odzież i obuwie robocze oraz środki ochrony indywidualnej.