Orzeczenie
Wyrok WSA w Warszawie z dnia 25 czerwca 2013 r., sygn. III SA/Wa 2918/12
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodnicząca sędzia WSA Anna Wesołowska (sprawozdawca), Sędziowie sędzia WSA Bożena Dziełak, sędzia WSA Jolanta Sokołowska, Protokolant starszy referent Iwona Choińska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 25 czerwca 2013 r. sprawy ze skargi W. sp. z o.o. z siedzibą w W. (dawniej: W. sp. z o.o.) na interpretację indywidualną Ministra Finansów z dnia [...] maja 2012 r. nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług oddala skargę
Uzasadnienie
Wyrokiem z 23 listopada 2011 r. (sygn. akt III SA/Wa 686/11) tutejszy sąd uchylił interpretację indywidualną Ministra Finansów wydaną z [...] października 2010 r. w sprawie wniosku Skarżącej, Spółki pod firmą W. Sp. z o.o. (poprzednia nazwa W. Sp. z o.o.) z siedzibą w W., (dalej również jako "Wnioskodawca" lub "Spółka").
Jak wynika z uzasadnienia powyższego wyroku Skarżąca w dniu 13 lipca 2010 r. złożyła do Ministra Finansów (organ upoważniony Dyrektor Izby Skarbowej w W.) wniosek o interpretację przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie, dotyczącej podatku od towarów i usług, stosowanego w usługach dla międzynarodowego transportu lotniczego osób, na podstawie ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54 poz.535 ze zmianami) dalej jako "ustawa o VAT" Przedstawiając stan faktyczny wskazała, że świadczy na rzecz przewoźników powietrznych usługi wspomagające transport lotniczy. Umowy zawarte przewoźnikami obejmują dwie grupy usług :
- typowe usługi handlingowe
- usługi dodatkowe, które polegają na:
a) zapewnieniu pasażerom odwołanych lub opóźnionych rejsów noclegu w hotelu,
b) transporcie pasażerów pomiędzy lotniskami krajowymi, drogą lądową w sytuacji zmiany miejsca startu lub lądowania (przykładowo spowodowanych warunkami atmosferycznymi),
c) zapewnieniu pasażerom odwołanych lub opóźnionych rejsów posiłków, np. kanapek (zestawów zawierających np. kanapki i napoje itp.) lub przy dłuższym oczekiwaniu usług restauracyjnych,
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right