Wyrok WSA w Warszawie z dnia 18 lutego 2011 r., sygn. VI SA/Wa 2013/10
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Piotr Borowiecki Sędziowie Sędzia WSA Pamela Kuraś-Dębecka Sędzia WSA Jolanta Królikowska-Przewłoka (spr.) Protokolant ref. staż. Monika Piotrowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 18 lutego 2011 r. sprawy ze skargi J. S.A. z siedzibą w K. na decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia [...] lipca 2010 r. nr [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej oddala skargę
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów utrzymał w mocy decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej w [...] z dnia [...] kwietnia 2010 r., nakładającą na J. S.A. w [...], skarżącą w niniejszej sprawie, karę pieniężną w wysokości 500 zł za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej.
Decyzja została wydana w następującym stanie faktycznym i prawnym.
W dniach [...] -[...] października 2009 r. pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w [...] dokonali kontroli w sklepie [...] Nr [...] w [...] przy ul. [...], którego właścicielem jest J. S.A.
W toku postępowania kontrolnego pobrano do badań laboratoryjnych próbki produktów: czekolada [...] oraz batonik z mlecznej czekolady z nadzieniem o smaku truskawkowym [...]. W wyniku badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów Laboratorium Kontrolno - Analityczne z siedzibą w [...] stwierdzono, że badane próbki produktów nie odpowiadają jakości handlowej. Badana próbka czekolady mlecznej [...] nie odpowiadała deklaracji producenta z uwagi na zaniżoną zawartość białka i tłuszczu. Badanie wykazało zawartość białka na poziomie 5,1 % przy deklarowanej 6%, zawartość tłuszczu 27,9%, przy deklarowanej 31,4 %. Ponadto w badaniu stwierdzono zawartość ekwiwalentu tłuszczu kakaowego (CBE) na poziomie 2,69 g/100g produktu podczas gdy producent nie deklaruje, że produkt zawiera CBE.