Orzeczenie
Wyrok WSA w Szczecinie z dnia 8 lipca 2009 r., sygn. I SA/Sz 322/09
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Marian Jaździński (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Alicja Polańska Sędzia NSA Zofia Przegalińska Protokolant Joanna Kawa po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 24 czerwca 2009 r. sprawy ze skargi P. Spółki z o.o. w S. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] nr [...] w przedmiocie interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów podatku od towarów i usług 1. uchyla zaskarżoną decyzję, 2. stwierdza, że zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu, 3. zasądza od Dyrektora Izby Skarbowej na rzecz strony skarżącej kwotę [...] złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Decyzją z dnia [...] r., Nr [...], wydaną z powołaniem się na przepisy art. 14b § 5 pkt 1 ustawy z dnia 29.08.1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r.. Nr 8, poz. 60 ze zm.), oraz art. 29 ust. 1, art. 108 ust. 1 i art. 111 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U nr 54, poz. 535 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w S. orzekł o odmowie zmiany postanowienia Naczelnika Zachodniopomorskiego Urzędu Skarbowego w S. z dnia [...] r. w sprawie udzielenia Spółce z o.o. "P." z siedzibą w S. interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów dotyczących podatku od towarów i usług.
Z uzasadnienia tej decyzji wynika, iż Spółka "P." złożyła do Naczelnika Zachodniopomorskiego Urzędu Skarbowego w S. wniosek z dnia [...] r. o udzielenie interpretacji co do zakresu i sposobu stosowania przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie w związku z powstałymi wątpliwościami dotyczącymi poprawnego rozliczania podatku od towarów i usług z tytułu napiwków wręczanych pracownikom restauracji i recepcji. Spółka we wniosku tym wyjaśniła, iż jest właścicielem hotelu, który działa na podstawie umowy o zarządza-nie zawartej z korporacją R. Wskazała, że napiwki, które otrzymują pracownicy hotelu od klientów, są niekiedy przekazywane przelewem, kartą płatniczą lub kartą kredytową. Udzielone w ten sposób napiwki są wykazywane na właściwych dokumentach księgowych, są też ewidencjonowane w operacyjnym systemie komputerowym, a także za pomocą kasy rejestrującej i można je łatwo zidentyfikować, tzn. ustalić pracownika, któremu zostały udzielone - na rachunkach kelnerskich są bowiem inicjały pracownika wraz z jego numerem identyfikacyjnym, natomiast na fakturach, wystawianych przez pracowników recepcji, w górnej części każdej faktury umieszczane są inicjały pracownika, który wypisał fakturę. Podatnik dodał, że dotychczas napiwki opodatkowane są stawką VAT w wysokości 7%. Przedstawiając powyższe okoliczności Spółka sformułowała pytanie, czy napiwki, które otrzymują pracownicy hotelu należy opodatkowywać podatkiem od towarów i usług, a jednocześnie przedstawiła własne stanowisko w tej mierze, uważając, iż w świetle zapatrywań wyrażonych w wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia [...] r., sygn. akt
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right