Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 29 stycznia 2008 r., sygn. IV SA/Wa 2390/07

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jarosław Stopczyński, Sędziowie Sędzia WSA Alina Balicka, asesor WSA Marian Wolanin (spr.), Protokolant Katarzyna Tomiło, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 stycznia 2008 r. sprawy ze skargi Z. Sp. j. na decyzję Głównego Lekarza Weterynarii z dnia (...) października 2007 r. nr (...) w przedmiocie odmowy stwierdzenia nieważności decyzji - oddala skargę -

Uzasadnienie

Zaskarżoną decyzją z dnia [...] października 2007 r. Nr [...] Główny Lekarz Weterynarii utrzymał w mocy decyzję L. Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia [...] maja 2007 r. o odmowie stwierdzenia nieważności decyzji Powiatowego Lekarza Weterynarii w L. z dnia [...] października 2005 r. o nakazaniu spółce jawnej "H." zapewnienia podczas czynności rozbioru, temperatury wewnętrznej mięsa świeżego wynoszącej nie więcej niż 7 stopni Celsjusza, z wyjątkiem rozbioru mięsa, które nie zostało poddane chłodzeniu i jest bezpośrednio dostarczane z pomieszczeń rzeźni do pomieszczeń, w których dokonywany jest rozbiór.

W uzasadnieniu zaskarżonej decyzji stwierdzono, że w wyniku kontroli przeprowadzonej w dniu 4 sierpnia 2005 r. w zakładzie prowadzonym "H." sp. j. stwierdzono, iż temperatura wewnętrzna świeżego mięsa w czasie rozbioru wynosiła 10,5 stopni Celsjusza. Przekroczenie dozwolonej temperatury wewnętrznej mięsa stwierdzono również w kolejnych kontrolach, przy czym rozbiór mięsa prowadzono w kontrolowanym zakładzie wyłącznie po uprzednim jego schłodzeniu w magazynie poubojowym, dokonując uboju w dniu poprzedzającym rozbiór mięsa. W wyniku dokonanych ustaleń, Powiatowy Lekarza Weterynarii w L., decyzją z dnia [...] października 2005 r. nakazał spółce jawnej "H." zapewnienie podczas czynności rozbioru, temperaturę wewnętrzną mięsa świeżego wynoszącą nie więcej niż 7 stopni Celsjusza, zgodnie z ust. 56 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00