Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 30 maja 2006 r., sygn. II SA/Bd 221/06

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Elżbieta Piechowiak (spr.) Sędzia WSA Grażyna Malinowska-Wasik Asesor WSA Ewa Kruppik-Świetlicka Protokolant Elżbieta Brandt po rozpoznaniu w dniu 30 maja 2006 r. na rozprawie sprawy ze skargi Kazimierza P. na decyzję [...] Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w B. z dnia [...] 2005 r. nr [...] w przedmiocie cofnięcia uznania zakładu za zatwierdzony i zmiany jego zakwalifikowania oddala skargę.

Uzasadnienie

Decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Ż. nr [...] z [...] 2005 r., w oparciu o art. 12 ust. 2 pkt 5 ustawy z 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz.U, Nr 33, poz. 288 z późń. zm.) oraz art. 48 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. Nr 63, poz. 634 z późń. zm.), przy uwzględnieniu wyników kontroli przeprowadzonej w dniu [...] 2005 r. - cofnięto uznanie zakładu - Firma Produkcyjno - Handlowa Kazimierz P., J., weterynaryjny numer identyfikacyjny [...] za zatwierdzony do handlu decyzją nr [...] z dnia [...] 2004 r. W pozostałej części rozstrzygnięcia orzeczono o zakwalifikowaniu zakładu - na rynek krajowy, utrzymaniu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego, dopuszczeniu zakładu do prowadzenia produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego oraz określono rodzaj produkcji i wielkość produkcji jako ubój trzody chlewnej do 20 jednostek na tydzień. Uzasadnieniem tej decyzji uczyniono wyniki kontroli przeprowadzonej w zakładzie w dniu [...] 2005 r., która ujawniła szereg nieprawidłowości w zakresie przestrzegania wymagań weterynaryjnych dotyczących produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności jeśli chodzi o opracowanie i wdrożenie systemu HACCP, stan sanitarno - higieniczny budynków i otoczenia, przeprowadzania przez podmiot kontroli zgodnie z decyzją Komisji 2001/471/WE, dokumentację i faktyczne zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami, potwierdzenie jakości zdrowotnej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi stosowanej w zakładzie, postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego, odpowiednie pomieszczenia do przechowywania zwierząt oraz szkolenia pracowników. Dodatkowo podniesiono sprzeczność ustalonego w wyżej opisany sposób stanu faktycznego z regulacją prawną rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 22 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku (Dz.U. nr 158, poz. 1655 z późń. zm.).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00