Orzeczenie
Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 5 kwietnia 2007 r., sygn. I SA/Bd 78/07
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Zdzisław Pietrasik (spr.) Sędziowie: Sędzia WSA Dariusz Dudra Sędzia WSA Leszek Kleczkowski Protokolant Asystent sędziego Joanna Jaworska po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 05 kwietnia 2007 r. sprawy ze skargi K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w T. z dnia [...] 2006 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe oddala skargę
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z dnia [...] 2006 r. Dyrektor Izby Celnej
w T. utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w B.
z dnia [...] 2006 r uznającą zgłoszenie celne uzupełniające o objęcie towaru procedurą dopuszczenia do obrotu z dnia 28 stycznia 2004r za nieprawidłowe w części i określającą kwotę długu celnego, jak również naliczającej odsetki wyrównawcze.
W uzasadnieniu decyzji organ powołał się na następujący stan faktyczny:
28 stycznia 2004r. K., zgłosiły w Urzędzie Celnym w B. (Oddział Celny w I.) na podstawie dok. SAD do objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym towar określony jako: tłuszcz roślinny - H. przeestryfikowany, luzem w cysternie deklarując w polu 33 SAD kod PCN 1516 20 98 0 obejmujący: tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone: - tłuszcze i oleje roślinne oraz ich frakcje
ze stawką celną obniżoną w wysokości 0%. Do zgłoszenia celnego dołączono m.in. świadectwo analizy Hilter 44.
Naczelnik Urzędu Celnego w B. wszczął z urzędu
postępowanie w sprawie kontroli zgłoszenia celnego, w trakcie którego strona przedstawiła ekspertyzę wykonaną przez dr inż. S. P.
z Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w W. oraz
ekspertyzę wykonaną przez dr hab. inż. E. L. z Wydziału Chemicznego Politechniki G., Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right