Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

TEMATY:
TEMATY:

Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 14 marca 2007 r., sygn. I SA/Bd 33/07

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Leszek Kleczkowski Sędziowie: Sędzia WSA Izabela Najda-Ossowska (spr.) Asesor sądowy Urszula Wiśniewska Protokolant Asystent sędziego Daniel Łuczon po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 14 marca 2007 r. sprawy ze skargi Zakładów K. S.A. w K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w T. z dnia [...] 2006 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe oddala skargę

Uzasadnienie

Zaskarżoną decyzją z dnia [...] 2006 r. Dyrektor Izby Celnej w T. utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w B. z dnia [...] 2006 r uznającą zgłoszenie celne uzupełniające o objęcie towaru procedurą dopuszczenia do obrotu z dnia [...] 2003r za nieprawidłowe w części i określającą kwotę długu celnego, oraz określającą odsetki wyrównawcze.

W uzasadnieniu decyzji organ powołał się na następujący stan faktyczny:

[...] 2003 r. Zakłady K. S.A., zgłosiły w Urzędzie Celnym w B. (Oddział Celny w I.) na podstawie SAD do objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym, towar: tłuszcz roślinny - H. przeestryfikowany, luzem w cysternie, deklarując w polu 33 SAD kod PCN 1516 20 98 0 obejmujący: tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone: - tłuszcze i oleje roślinne oraz ich frakcje ze stawką celną obniżoną w wysokości 0%. Do zgłoszenia celnego dołączono świadectwo analizy H.

Naczelnik Urzędu Celnego w B. wszczął z urzędu postępowanie w sprawie kontroli zgłoszenia celnego, w trakcie którego strona przedstawiła ekspertyzę wykonaną przez dr inż. Stanisława P. z Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w W. oraz ekspertyzę dr hab. inż. Eleonorę L. z Wydziału Chemicznego Politechniki [...], Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00