Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Krakowie z dnia 26 wrzenia 2005 r., sygn. II SA/Kr 2291/03

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym Przewodniczący Sędzia WSA Elżbieta Kremer Sędziowie WSA Bożenna Blitek AWSA Dorota Dąbek (spr.) Protokolant Monika Pilch po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 26 września 2005 r. sprawy ze skargi M. P. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 12 sierpnia 2003 r Nr [...] w przedmiocie warunków sanitarnych kiosku owocowo-warzywnego I. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję organu pierwszej instancji, II. zasądza od Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego na rzecz skarżącego M.P. kwotę [...] - ( [...] złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia 26 maja 2003r. nr [...] Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny nakazał M. P. prowadzącemu kiosk owocowo-warzywny wyposażyć umywalkę do mycia rąk w wodę bieżącą ciepłą i zimną, zainstalować zlewozmywak do mycia drobnego sprzętu pomocniczego zasilany w gorącą i zimną wodę oraz potwierdzić przydatność używanej w kiosku wody oceną jakości wody, którą należy udostępnić organom nadzoru sanitarnego. Termin wykonania powyższych obowiązków ustalono na [...] 2003r. Jako podstawę prawną decyzji wskazano art. 27 ust.1, art. 40 ust. 3 ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11 maja 2001r., §6 ust. 2 pkt 1, §18 ust. 1 i ust. 2, §23 ust. 1, §36 ust.3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami, §9 pkt 13 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 23.12.2002r. w sprawie przeprowadzania urzędowej kontroli żywności oraz art.27 ust. 1 Ustawy o Inspekcji Sanitarnej i art. 104 kpa.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00