Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 8 wrzenia 2004 r., sygn. II SA/Po 350/02

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Tadeusz M.Geremek Sędziowie NSA Włodzimierz Zygmont (spr.) WSA Barbara Koś Protokolant: sekr. sąd. Agnieszka Ratajczak po rozpoznaniu w dniu 01 września 2004r. sprawy ze skargi M. S. na decyzję Wielkopolskiego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] nr [...] w przedmiocie umorzenia postępowania; o d d a l a s k a r g ę /-/ B. Koś /-/ W. Zygmont /-/ T.M. Geremek T.M.

Uzasadnienie

Państwowy Inspektor Sanitarny decyzją z dnia [...] nr [...] wydaną na podstawie art. 27 ust. 1 ustawy o Inspekcji Sanitarnej, skierowaną do właściciela obiektu, nakazał obniżyć natężenie hałasu przenikającego z lokalu "B" w K. do mieszkań znajdujących się nad tym lokalem w godzinach nocnych, do norm obowiązujących w Polsce, a nadto nakazał do czasu wykonania tego nakazu, zaniechanie działalności rozrywkowej po godz. 22°° w okresie do 31.05.2000r. W tymże lokalu działalność gastronomiczną i rozrywkową prowadził najemca M. S. - właściciel PHU "A" w K. Decyzja oparta została na wynikach pomiaru hałasu wskazujących przenikanie do mieszkań hałasu o natężeniu 45,4 dB, podczas gdy dopuszczalna norma dla tej pory doby wynosi 25 dB.

W związku z odwołaniem M. S. wydana została na podstawie art. 138 § 2 k.p.a. przez Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w P. Oddział Zamiejscowy w K. decyzja z dnia [...] nr [...] przekazująca sprawę PIS w K. do ponownego rozpoznania. W uzasadnieniu stwierdzono, że zachodzi potrzeba ustalenia czy i w jakim zakresie działalność zakładu gastronomicznego miała lub mogła mieć wpływ na zdrowie mieszkańców lokali znajdujących się nad lokalem gastronomicznym.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00