Orzeczenie
Wyrok WSA w Białymstoku z dnia 20 sierpnia 2004 r., sygn. I SA/Bk 149/04
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku Wydział I w składzie następującym: Przewodniczący sędzia NSA Józef Orzel, Sędziowie sędzia WSA Sławomir Presnarowicz, asesor WSA Wojciech Stachurski (spr.), Protokolant Beata Borkowska, po rozpoznaniu w dniu 20.08.2004 r. sprawy ze skargi Z. W. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w B. z dnia [...] marca 2004 r. Nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług za niektóre miesiące 2000 r. 1. uchyla zaskarżoną decyzję, 2. stwierdza, że zaskarżony akt nie może być wykonany w całości, 3. zasądza od Dyrektora Izby Skarbowej w B. na rzeczy skarżącego Z. W. kwotę 5.130 zł (słownie: pięć tysięcy sto trzydzieści złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego
Uzasadnienie
Dyrektor Urzędu Kontroli Skarbowej w B. decyzją z dnia [...].11.2003 r. Nr [...] określił Z. W. kwoty zobowiązań podatkowych w podatku od towarów i usług
za miesiące I-XII 2000 r., w miejsce zadeklarowanych przez podatnika kwot zobowiązań i kwot nadwyżki podatku naliczonego nad należnym. Z. W. prowadził w 2000 r. działalność usług hotelarskich i gastronomicznych, obejmującą świadczenie usług w zakresie wypożyczalni kaset wideo oraz wypożyczalni sprzętu wodnego. Przeprowadzona kontrola skarbowa wykazała, że podatnik zaniżył z tego tytułu obroty, a także nie zaewidencjonował obrotów z tytułu sprzedaży złomu złota oraz wynajmu powierzchni pod automaty do gry.
Na podstawie zapisów prowadzonych przez podatnika ksiąg podatkowych ustalono, iż średnia marża na całości wykazanej w księgach podatkowych sprzedaży gastronomicznej w Hotelu "W" i w dwóch barach wyniosła 70,02%. Największy udział w wykazanej wartości sprzedaży gastronomicznej dotyczył Hotelu "W" - 72,29%. Jednak wynikająca z ksiąg marża z działalności gastronomicznej z tego hotelu wyniosła 30,18%. Spis z natury dla hotelu na 31.12.2000 r. sporządzony został z podziałem na "bar" oraz "kuchnię". Wskaźnik marży na towarach wykazanych w remanencie jako "bar" liczony do cen zakupu netto wyniósł 294,81%. Natomiast w "kuchni" wskaźnik ten wyniósł 509,48%. Powyższe sprzeczności świadczą zdaniem organu kontroli skarbowej o tym, że wykazane przez podatnika w ewidencji obroty z gastronomii zostały zaniżone.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right