Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 8 grudnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.329.2021.2.EZ
WIS-W towar – (...)
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 15 września 2021 r. (data wpływu 20 września 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 8 listopada 2021 r. (data wpływu 16 listopada 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis:
(...) o następującym składzie surowcowym:
Mąka (…),
Woda (…),
Drożdże (…),
Olej (…),
Cukier (…),
Sól (…),
Sos (…),
Pieczarka (…),
Ser (...).
Towary są przygotowywane w formie mrożonej w fabryce firmy i w takiej formie dystrybuowane do sklepów firmowych. Tamże są odpiekane w piecach piekarniczych w jednolity, znormalizowany sposób dla całej sieci firmowej. Tak więc po odpieczeniu (...) są wyrobem gotowym do spożycia. W sklepach produkty piekarnicze po odpieczeniu są eksponowane w urządzeniach ekspozycyjnych służących sprzedaży wyrobów. Gotowe wyroby piekarnicze (w tym ...) są wykładane na tace lub do koszy, do których dostęp ma wyłącznie personel sklepu. Klient wskazuje jaki produkt chciałby kupić, w przypadku jego dostępności jest on pakowany w opakowania papierowe, kasowany na kasie fiskalnej i przekazywany klientowi. Klient po zapłaceniu za zakupy zabiera wyroby piekarnicze ze sobą. W sklepach sieci znajdują się stoliki z miejscami do siedzenia, lecz są one przeznaczone do konsumpcji przez klientów kawy i ciastek podawanych na miejscu – sprzedaży traktowanej jako usługa gastronomiczna. Nie ma żadnej możliwości konsumpcji (...) „na miejscu”. Nie są udostępniane talerze. Personel przyjmuje zamówienie bezpośrednio przy ladzie. Następnie pakuje w opakowania papierowe i dokonuje skasowania produktu na kasie fiskalnej. W sklepach personel informuje klienta o aktualnej dostępności poszczególnych towarów. Do jego obowiązków nie należy doradzanie przy wyborze produktów. Do obowiązków personelu należy wyłożenie dostarczonych produktów w urządzeniach ekspozycyjnych, dokonanie sprzedaży i zapakowanie wyrobów klientowi.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right