Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 25 listopada 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-3.440.148.2021.1.AK

WIS TOWAR - wafelek z kremem.

 

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…). z dnia 6 października 2021 r. (data wpływu 8 października 2021 r.), uzupełnionego w dniu 3 listopada 2021 r. (daty wpływu), o wydanie wiążącej informacji stawkowej, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

 

Przedmiot wniosku: towar – wafelek z kremem (…)

 

Opis towaru: (…), gramatura netto opakowania (…). Wafelek z kremem (…)

 

Rozstrzygnięcie: CN 18

 

Stawka podatku od towarów i usług: 23 %

 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 ustawy

 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

 

UZASADNIENIE

 

W dniu 8 października 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 3 listopada 2021 r. (daty wpływu), w zakresie sklasyfikowania towaru: „wafelek z kremem (…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

 

Przedmiotem wniosku jest wafelek z kremem (…).

Skład wyrobu (…).

 

(…)

 

(…)

Typ: (…).

Smak: (…).

 

Opis procesu produkcji wyrobu

(…) - nazwa handlowa), gramatura netto opakowania (…) (torebka).

Wafelek z kremem(…) (nazwa prawna).

(…) (nazwa handlowa), gramatura netto opakowania (…) (torebka).

 

Wafelek z kremem (…) (nazwa prawna)

 

1.  Przygotowanie surowców/komponentów/opakowań.

2.  Wytwarzanie kremu.

3.  Wypiek i kondycjonowanie listków waflowych (kształtowych).

4.  Deponowanie kremu oraz masy karmelowej na listkach waflowych.

5.  Składanie listków waflowych w płaty waflowe.

6.  Chłodzenie płatów waflowych.

7.  Cięcie płatów waflowych na korpusy waflowe.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00