Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 2 grudnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.300.2021.2.AG
WIS - towar – sushi – sprzedaż detaliczna na wynos
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 2 września 2021 r. (data wpływu 8 września 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 8 listopada 2021 r. (data wpływu 10 listopada 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – sushi (…) – sprzedaż detaliczna na wynos
Opis: Sushi (…) (100%), składniki: nori (…), ryż (…), (…)
Wnioskodawca produkuje towar objęty wnioskiem w przystosowanym do produkcji lokalu gastronomicznym, w którym konsumenci nie mają możliwości spożycia posiłku. Wnioskodawca sprzedaje towar wyłącznie na wynos, bezpośrednio konsumentom, tj. zwykłym klientom detalicznym. Produkt nie podlega zmianom na życzenie klienta, aczkolwiek na życzenie może zostać usunięty ze składu dany składnik. Produkt jest gotowy do spożycia, nie wymaga obróbki termicznej przez konsumenta przed spożyciem. Opakowanie towaru stanowi papierowa tacka zamknięta w kartonik.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 8 września 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania sprzedaży towaru – sushi (…) – sprzedawanego na wynos, według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismem z dnia 8 listopada 2021 r. (data wpływu 10 listopada 2021 r.) o podpis osoby upoważnionej do reprezentowania Wnioskodawcy, doprecyzowanie opisu towaru oraz (...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right