Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 listopada 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.287.2021.2.KG

WIS TOWAR

 

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r. poz. 685 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 16 sierpnia 2021 r. (data wpływu 13 października 2021 r.), uzupełnionego pismami z dnia 18 listopada 2021 r. (data wpływu 26 listopada 2021 r.) oraz z dnia 25 listopada 2021 r. (o tej samej dacie wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

 

Przedmiot wniosku: towar – (…) o smaku (...)

 

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy: (…) L-leucynę (…)nazwany „suplementem diety”.

 

Rozstrzygnięcie: CN 2106

 

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

 

UZASADNIENIE

 

W dniu 13 października 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 25 listopada 2021 r. oraz 26 listopada 2021 r. (o pełny skład procentowy produktu, powiadomienie do GIS, opis technologii produkcji) w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) o smaku (...), według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00