Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 3 listopada 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.440.251.2021.2.MN
WIS towar – pierogi (...)
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 15 września 2021 r. (data wpływu 20 września 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – pierogi (…)
Opis towaru: Skład surowcowy: mąka (...), woda (...), jajko (...), sól (...) (mięso) (...), cebula (...), marchew (...), pietruszka (...), pieprz (...), masło (...)
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 20 września 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
W sieci handlowej (...) sprzedawane są towary pod nazwą (...) o następującym składzie surowcowym (100%):
‒ mąka (...)
‒ woda (...)
‒ jajko (...)
‒ sól (...)
‒ (...) – mięso (...)
‒ cebula (...)
‒ marchew (...)
‒ pietruszka (...)
‒ pieprz (...)
‒ masło (...)
Towary są zapakowane w opakowania jednorazowe i przeznaczone do sprzedaży wyłącznie na wynos.
Produkcja pierogów odbywa się w fabryce firmy. Towary są wystawione do sprzedaży w urządzeniach chłodniczych, z których klienci samodzielnie wybierają towary zgodnie ze swoimi preferencjami i następnie podchodzą do stanowiska kasowego, przy którym pracownik dokonuje sprzedaży podanego mu towaru i na tym jego rola się kończy.
Zgodnie z wyrokiem TSUE z dnia 22 kwietnia 2021 r. w sprawie C-703/19 „przygotowanie (...) produktu gotowego do spożycia nie może samo z siebie powodować uznania danej transakcji za świadczenie usługi (wyrok z dnia 10 marca 2011 r., Bog i in., C-497/09, C-499/09, C-501/09 i C-502/09, EU:C:2011:135, pkt 68, 69)”. I dalej „W tej sytuacji należy przypomnieć, że w przypadku gdy państwa członkowskie decydują się na zastosowanie jednej lub dwóch stawek obniżonych VAT do jednej z 24 kategorii dostaw towarów lub świadczenia usług wymienionych w załączniku III do dyrektywy VAT lub, w stosownych przypadkach, na wybiórcze ograniczenie ich stosowania do części dostaw towarów lub świadczenia usług każdej z tych kategorii, państwa członkowskie powinny przestrzegać zasady neutralności podatkowej (zob. podobnie wyrok z dnia 9 marca 2017 r., Oxycure Belgium, C-573/15, EU:C: 2017:189, pkt 28 i przytoczone tam orzecznictwo). Zasada ta stoi na przeszkodzie temu, aby towary lub usługi podobne, które są konkurencyjne wobec siebie, były traktowane odmiennie z punktu widzenia VAT (wyroki: z dnia 9 marca 2017 r., Oxycure Belgium, C-573/15, EU:C:2017:189, pkt 30 i przytoczone tam orzecznictwo; a także z dnia 19 grudnia 2019 r., Segler-Vereinigung Cuxhaven, C-715/18, EU:C:2019:1138, pkt 36 i przytoczone tam orzecznictwo)”. Konkurencyjne wyroby sprzedawane są w sieciach handlowych ze stawką VAT 5% (np. ...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right