Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 października 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.440.210.2021.2.DS

WIS - towar – sos



Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 9 sierpnia 2021 r. (data wpływu 12 sierpnia 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 20 września 2021 r. (data wpływu 28 września 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – sos (…)

 

Opis towaru: Składniki: (…).

 

Rozstrzygnięcie: CN 2103

 

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a oraz poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy

 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

 

UZASADNIENIE

 

W dniu 12 sierpnia 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono w dniu 28 września 2021 r. o doprecyzowanie opisu towaru.

 

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru

 

Sos (…) (W POJEMNIKU)

 

Składniki: (…).

 

Skład procentowy, który nie jest podany w nawiasach jest Wnioskodawcy nieznany. Producenci nie podają w specyfikacjach zawartości procentowej poszczególnych składników.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00