Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 września 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.440.233.2021.2.KG
WIS TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 22 lipca 2021 r. (data wpływu 3 sierpnia 2021 r), uzupełnionego pismem z dnia 6 września 2021 r. (data wpływu 6 września 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowe j wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – ciabata (…)
Opis towaru: Skład: bułka ciabata (…), papryka (…) sałata (…) masło (…), majonez (…), ketchup (…). Masowy udział mięsa, tj. (…) w produkcie gotowym, tj. w ciabacie (…), wynosi (…)
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 3 sierpnia 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismem z dnia 6 września 2021 r. (data wpływu 6 września 2021 r.) poprzez doprecyzowanie opisu sprawy.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Wnioskodawca jest spółką prawa handlowego, której przeważającą działalność stanowi branża gastronomiczna. Wnioskodawca posiada hotele, restauracje, placówki gastronomiczne (w tym kantyny), a także posiada w ofercie organizację imprez okolicznościowych. Wnioskodawca prowadzi także wypożyczalnię sprzętu cateringowego.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right