Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 września 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.238.2021.2.AW
WIS TOWAR - baton w czekoladzie.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r. poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 24 czerwca 2021 r. (data wpływu 13 lipca 2021 r.), uzupełnionego w dniach 23 sierpnia i 3 września 2021 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wi ążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Baton (…) w czekoladzie (…)
Opis towaru: baton (…) w czekoladzie (…), którego składnikami są: (…)
Rozstrzygnięcie: CN 18
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy, w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 13 lipca 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 23 sierpnia i 3 września 2021 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: Baton (…) w czekoladzie (…), według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Towar to baton (…) w czekoladzie (…), o przeznaczeniu spożywczym, którego składnikami są: (…). Wnioskodawca nie jest producentem czekolady (…), która stanowi (…)% składu towaru. Wnioskodawca nie zna dokładnego składu czekolady (…) – producent nie udostępnia go ze względu na tajemnicę handlową. Wnioskodawca uzyskał jednak od producenta informację, że czekolada ta zawiera od (…)% do (…)% suchej masy kakaowej (która to masa składa się z tłuszczu kakaowego i beztłuszczowej suchej masy kakaowej), w t ym
Udział procentowy masy miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego obliczony w stosunku do pozostałych składników, bez tłuszczów, przekracza 6%. Udział procentowy samej masy miazgi kakaowej, obliczony w stosunku do pozostałych składników, bez tłuszczów, w tym tłuszczu kakaowego, nie przekracza 6%.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right