Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 17 września 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.225.2021.2.DP

WIS TOWAR - baton.


Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 15 lipca 2021 r. (data wpływu 20 lipca 2021 r.), uzupełnionego w dniu 27 sierpnia 2021 r. (data wpływu), o wydanie wiążącej informacji stawkowej, Dyrektor Krajowej I nformacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.


Przedmiot wniosku: towar – baton (…)


Opis towaru: artykuł spożywczy (baton (…)) o następującym składzie: (…),


Rozstrzygnięcie: CN 18


Stawka podatku od towarów i usług: 23%


Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy, w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy


Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług


UZASADNIENIE


W dniu 20 lipca 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 27 sierpnia 2021 r. (data wpływu), w zakresie sklasyfikowania towaru „baton (…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.


W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.


Artykuł spożywczy (baton (…)) (dalej: Produkt) o następującym składzie:


(…)

-kruszone ziarno kakaowca (cacao nibs) - (…)%

-kakao w proszku - (…)%,

(…)


(…)


Zawartość kakao w batonie, obliczona według całkowicie odtłuszczonej bazy, to (…)%. (…).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00