Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 20 sierpnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.169.2021.2.AGW

WIS TOWAR – sałatka wegańska.


Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 27 maja 2021 r. (data wpływu 2 czerwca 2021 r.), uzupełnionego w dniu 29 lipca 2021 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążąc ą informację stawkową.


Przedmiot wniosku: towar – „Wegańska sałatka (...)”


Opis towaru: gotowe danie roślinne (...) w składzie: (...); konsumpcja zarówno na zimno jak i po podgrzaniu; produkt pasteryzowany; pakowany w atmosferze ochronnej; (...); masa netto (...)


Rozstrzygnięcie: CN 2106


Stawka podatku od towarów i usług: 8 %


Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy, w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy


Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług


UZASADNIENIE


W dniu 2 czerwca 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 29 lipca 2021 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „Wegańska sałatka (...)” według kodu Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.


W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.


„Wegańska sałatka (...)”.

Gotowe danie roślinne (...). Jest to danie bazujące na (...). Konsumpcja zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. (...) przydatności do spożycia pod warunkiem przechowywania w odpowiednich warunkach. Przechowywanie w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze od 2C do 6C. Produkt utrwalony termicznie. Produkt pasteryzowany. Pakowany w atmosferze ochronnej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00