Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 4 sierpnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.175.2021.2.AP
WIS TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku Sp. z o.o. (…) z dnia 18 maja 2021 r. (data wpływu 28 maja 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 22 lipca 2021 r. (data wpływu 27 lipca 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji S karbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – kanapka (bułka) z wędliną
Opis towaru:
Skład: bułka pszenna kajzerka (…), polędwica (…), sałatka (…), mix sałat (…), majonez (…)
Wnioskodawca jest producentem kanapki będącej przedmiotem wniosku. Sprzedaż kanapki następuje do odbiorców (kontrahentów) zewnętrznych, tj. na rzecz podmiotów prowadzących działalność gospodarczą np. hurtownikom do dalszej odsprzedaży. Klient nie ma możliwości modyfikowania składników.
Rozstrzygnięcie: CN 16
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 28 maja 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismem z dnia 22 lipca 2021 r. (data wpływu 27 lipca 2021 r.) poprzez wskazanie jednego konkretnego rodzaju kanapki, doprecyzowanie opisu sprawy oraz przesłanie dodatkowych dokumentów.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
Wnioskodawca jest spółką prawa handlowego, której przeważającą działalność stanowi branża gastronomiczna. Wnioskodawca posiada hotele, restauracje, placówki gastronomiczne (w tym kantyny), a także posiada w ofercie organizację imprez okolicznościowych. Wnioskodawca prowadzi także wypożyczalnię sprzętu cateringowego.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right