Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 lipca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.163.2021.2.MC

WIS towar

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 maja 2021 r. (data wpływu 28 maja 2021 r.), uzupełnionego pismami z dnia: 22 i 28 lipca 2021 r. (data wpływu 27 i 28 lipca 2021 r.) Dyrektor Krajowej Informacji S karbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – krokiety z mięsem

Opis towaru:

Skład: ciasto naleśnikowe, farsz mięsny (w tym: (…), cebula, przyprawy), frytura, bułka tarta, jajko. Ciasto naleśnikowe jest przygotowywane przez Wnioskodawcę we własnym zakresie - skład ciasta prezentuje się następująco: mąka pszenna, mleko, jajko, woda, olej, przyprawy.

Rozstrzygnięcie: CN 16

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 28 maja 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono w dniach 27 i 28 lipca 2021 r. poprzez określenie przedmiotu wniosku, doprecyzowanie opisu sprawy, przeslanie dodatkowych dokumentów oraz informacje o zwrocie wniesionej opłaty.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00