Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 lipca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.132.2021.3.MK

WIS towar

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia – brak daty sporządzenia wniosku (data wpływu 29 kwietnia 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 10 czerwca 2021 r. (data wpływu 10 czerwca 2021 r.), Dyrektor Krajowe j Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – napar z ziół o nazwie (…), przygotowywany i podawany w kawiarni.

Opis:

Wnioskodawca prowadzi kawiarnię, w której przygotowuje i podaje gościom napar z ziół o nazwie (…). Napar z ziół przygotowywany jest na miejscu, poprzez wsypanie mieszanki ziół do szklanki, zalanie go wrzątkiem i zaparzenie. Skład surowcowy wszystkich składników występujących w produkcie gotowym (produkt składa się wyłącznie z wskazanej mieszanki i wody):

Skład mieszanki ziół:

(…).

Skład surowcowy do 100% wszystkich składników występujących w produkcie gotowym (napar ziołowy) przedstawia się następująco:

Ponieważ produkt składa się z (…)% mieszanki ziół oraz (…)% wody zatem gotowy produkt procentowo składa się z:

(…);

(…)% woda.

Wnioskodawca jest producentem ww. napoju, nie jest zaś producentem mieszanki suszonych owoców. Napój jest przygotowywany bezpośrednio w szklance lub dzbanku, w zależności od ilości sprzedawanego napoju (nie jest sprzedawany jako susz). W kawiarni znajdują się stoliki i krzesła oraz są dostępne naczynia i sztućce. W dosłownym znaczeniu nie ma obsługi kelnerskiej, może się jednak zdarzyć, przy dużej ilości zamówień, że osoba przygotowująca napój poda go do stolika. Wnioskodawca/personel przyjmuje zamówienie klienta przy „ladzie” (klient zamawia oraz dokonuje płatności przy barze). Wnioskodawca/personel może doradzać klientowi przy sprzedaży oraz informuje o oferowanych produktach. Istnieje możliwość zakupu napoju podawanego w naczyniu wraz z posiłkiem/deserem. Wnioskodawca/personel sprząta naczynia ze stolika.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00