Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 1 czerwca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-1.440.79.2020.2.RH
WIS TOWAR – lody truskawkowe.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 8 marca 2021 r. (data wpływu 9 marca 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – lody truskawkowe
Opis: sprzedaż lodów odbywa się wyłącznie na wynos w wafelkach lub pojemnikach „prosto z ulicy”, klienci nie mają możliwości wejścia do pomieszczenia, nie ma możliwości sprzedaży lodów w pucharkach oraz obsługi przy stoliku, brak jest kelnerów, którzy podchodziliby do stolików zbierali zamówienia oraz doradzali klientom w wyborze produktu
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w związku z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 9 marca 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: lody truskawkowe, według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru sprzedawanego w ramach usługi.
Lody truskawkowe.
Skład procentowy:
(…)
Sprzedaż lodów odbywa się wyłącznie na wynos w wafelkach lub pojemnikach. Klienci nie mają możliwości wejścia do pomieszczenia, sprzedaż odbywa się „prosto z ulicy”. Wnioskodawca posiada osobną kasę fiskalną do ewidencji sprzedaży. Nie ma możliwości sprzedaży lodów w pucharkach oraz obsługi przy stoliku, nie występuje typowa obsługa kelnerska. Brak jest kelnerów, którzy podchodziliby do stolików, zbierali zamówienia, doradzali klientom w wyborze produktu oraz nie ma typowego przygotowania posiłk u.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right