Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 17 marca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.450.1098.2020.5.MJ
WIS USŁUGA – sprzedaż lemoniady w restauracji
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 18 sierpnia 2020 r. (data wpływu 20 sierpnia 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 2 grudnia 2020 r. (data wpływu 3 grudnia 2020 r.), pismem z dnia 14 grudnia 2020 r . (data wpływu 14 grudnia 2020 r.) oraz pismem z dnia 1 lutego 2021 r. (data wpływu 3 lutego 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: usługa – sprzedaż lemoniady w restauracji
Opis usługi: Wnioskodawca prowadzi działalność restauracyjną, w ramach której serwuje odwiedzającym gościom przygotowane posiłki oraz napoje. Wątpliwości Wnioskodawcy dotyczą sklasyfikowania oraz ustalenia stawki VAT – dla czynności związanych z wytworzeniem oraz podaniem gościom w ramach sprzedaży lemoniady. Lemoniada jest samodzielnie przygotowywanym przez pracowników Wnioskodawcy napojem niegazowanym na bazie soku wyciskanego z cytrusów, cukru (…) i wody.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w związku z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 20 sierpnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania świadczenia polegającego na sprzedaży lemoniady w restauracji, według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono w dniu 3 grudnia 2020 r., 14 grudnia 2020 r. oraz 3 lutego 2021 r.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis świadczenia będącego przedmiotem wniosku
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right