Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 5 marca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.450.1004.2020.6.EZ
WIS TOWAR - kanapka
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 31 sierpnia 2020 r. (data wpływu 7 września 2020 r.), uzupełnionego pismami z dnia 11 grudnia 2020 r. (data wpływu 16 grudnia 2020 r.) oraz z dnia 8 lutego 2021 r. (data wpływu 11 lutego 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – kanapka (…) sprzedawana dla konsumentów za pośrednictwem firmowej sieci detalicznej (sklepów firmowych)
Opis:
Kanapka (…) sprzedawana dla konsumentów za pośrednictwem firmowej sieci detalicznej (sklepów firmowych).
W skład produktu wchodzi: bułka (…), sos (…), salami (…), ogórek (…), ser (…), sałata (…), papryka (…), sałata (…).
Kanapki sprzedawane w sklepach firmowych są schłodzone, nadają się do spożycia na zimno, jak i też do podgrzania, np. w mikrofalówce. W sklepach firmowych schłodzone kanapki nie są poddawane obróbce termicznej przed sprzedażą i nie są wykładane na naczynia. Są sprzedawane w takiej postaci w jakiej zostały dostarczone z zakładu produkcyjnego, czyli schłodzone. W sklepach następuje jedynie zapakowanie kanapek do papierowych torebek.
Kanapki sprzedawane są konsumentom.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f ustawy w zw. z art. 41 ust. 2 ustawy oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 7 września 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniach 16 grudnia 2020 r. oraz 11 lutego 2021 r. poprzez doprecyzowanie opisu towaru oraz wskazanie formy sprzedaży kanapki będącej przedmiotem wniosku.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right