Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 lutego 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-1.450.1111.2020.3.RH
WIS USŁUGA - lody sprzedawane na wynos
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 3 listopada 2020 r. (data wpływu 5 listopada 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – lody śmietankowe
Opis: Lody są sprzedawane na wynos. Klient przychodzący do lodziarni ma wgląd we wszystkie smaki znajdujące się w ladzie chłodniczej, wskazuje wybrany smak, a sprzedawca z kuwety, gałką do lodów, nakłada je do rożków waflowych lub kubeczków plastikowych lub pojemników termicznych. Klient płaci przy ladzie, wychodzi z lokalu i spożywa lody na zewnątrz poza lokalem lodziarni.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w związku z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 5 listopada 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: lody śmietankowe, według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru sprzedawanego w ramach usługi.
Lody śmietankowe produkowane są z następujących składników: (…)
(…) gotowy produkt w postaci lodowej eksponowany jest w ladzie chłodniczej, tzw. konserwatorze w metalowych kuwetach, każdy smak osobno i przechowywany w temp. od -14 do -18C. Klient przychodzący do lodziarni ma wgląd we wszystkie smaki znajdujące się w ladzie chłodniczej, wskazuje wybrany smak, a sprzedawca z kuwety, gałką do lodów, nakłada je do rożków waflowych lub kubeczków plastikowych lub pojemników termicznych, a klient płaci przy ladzie, wychodzi z lokalu i spożywa lody na zewnątrz poza lokalem lodziarni. W lodziarni sprzedaje się jedynie lody na wynos, nie prowadzi się żadnych usług gastronomicznych, nie sprzedaje się deserów lodowych, kompozycji deserowych podawanych np. w pucharkach. Przedmiotem dostawy są jedynie gałki lodów sprzedawane w rożkach waflowych lub kubkach plastikowych lub termicznych, ani w lokalu ani na zewnątrz lokalu nie ma stolików, przy których można byłoby spożywać lody, nie ma obsługi kelnerskiej, lody sprzedawane są jedynie „na wynos”.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right