Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 lutego 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.450.968.2020.5.AS
WIS USŁUGA
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 sierpnia 2020 r. (data wpływu 25 sierpnia 2020 r.), uzupełnionego pismami: z dnia 7 grudnia 2020 r. (data wpływu 11 grudnia 2020 r.) oraz z dnia 27 stycznia 2021 r. (data wpływu 2 luty 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: usługa – (…)
Opis usługi:
Wnioskodawca sprzedaje (…) w lokalu gastronomicznym typu restauracja. Danie jest przygotowywane na miejscu w lokalu, gdzie jest sprzedawane. Personel przyjmuje zamówienie klienta przy „stoliku”, doradza klientowi przy sprzedaży (np. przy wyborze dania), informuje o oferowanych produktach, nakłada danie na naczynia (np. talerz), donosi do stolika, sprząta naczynia ze stolika.
Skład surowcowy (…) w produkcie gotowym wraz ze wskazaniem dokładnej procentowej zawartości każdego z tych składników prezentuje się następująco: mąka (…), woda (…), filet (…), ziemniaki (…), śmietanka (…), por (…), marchew (…), olej (…), natka (…), (…), sól (…), pieprz (…).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f ustawy w zw. z art. 41 ust. 2 ustawy oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 25 sierpnia 2020r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania świadczenia polegającego na sprzedaży (…) w lokalu gastronomicznym typu restauracja, według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono w dniu 11 grudnia 2020 r. oraz w dniu 2 lutego 2021 r. o doprecyzowanie opisu usługi.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right