Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 15 lutego 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.450.1290.2020.2.RS

WIS TOWAR – produkt spożywczy.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 7 września 2020 r. (data wpływu 19 listopada 2020 r.), uzupełnionego w dniu 28 grudnia 2020 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: produkt stosowany do przyrządzania ciepłych dań zawierający w swym składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 19 listopada 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 28 grudnia 2020 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku i w jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Nazwa handlowa Produktu: (…).

Nazwa prawna: (…)i.

Towar będący przedmiotem wniosku to produkt stosowany do przyrządzania ciepłych dań np. zup i sosów.

Opakowanie: (…) ml

Skład Produktu:

(…)

Wartość odżywcza Produktu na 100 ml:

(…)

Informacje dodatkowe o Produkcie:

(…)

Pełny procentowy skład Produktu z receptury produkcyjnej to: (…).

Jednocześnie, we Wniosku wskazano skład z karty Produktu, tj. „(…)”

(…)

Produkt występuje w postaci płynnej.

(…)

Produkt przetwarzany jest w warunkach bardzo wysokiej temperatury (sterylnie). Jest także sterylnie pakowany.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00