Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 26 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.450.895.2020.5.AS
WIS TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 16 lipca 2020 r. (data wpływu 27 lipca 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 29 października 2020 r. (data wpływu 2 listopada 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…).
Opis: (…)
Skład produktu:
- (…).
- (…).
- Dressing (…).
- Ser (…).
- cebulka (…).
Wnioskodawca nie jest producentem produktu. Sprzedaż kanapki podawanej w formie ciepłej (podgrzanej) odbywa się w punktach sieci Wnioskodawcy. W tych placówkach następuje sprzedaż towaru klientom bezpośrednio konsumentom (tj. zwykłym klientom detalicznym).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f ustawy w zw. z art. 41 ust. 2 ustawy oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 27 lipca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania usługi polegającej na sprzedaży (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniu 2 listopada 2020 r. o doprecyzowanie opisu.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis.
Niniejszy wniosek dotyczy serwowania (…) należącej do sieci Wnioskodawcy produktu o nazwie (…). W skład produktu wchodzą: (…), (…), dressing (…), ser (…), zielona cebulka.
- Produkt opakowany jednostkowo jest dostarczany na stację w postaci chłodzonej.
- Następnie jak klient podejmie decyzję o zakupie (…), pracownik poddaje ten produkt obróbce termicznej (podgrzewaniu).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right