Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 19 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.450.967.2020.3.EZ

WIS USŁUGA - przygotowanie i podanie klientowi siedzącemu przy stole w lokalu gastronomicznym (restauracji) napoju w postaci kompotu

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 sierpnia 2020 r. (data wpływu 25 sierpnia 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 7 grudnia 2020 r. (data wpływu 11 grudnia 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
 

Przedmiot wniosku: usługa – przygotowanie i podanie klientowi siedzącemu przy stole w lokalu gastronomicznym (restauracji) napoju w postaci kompotu.
 

Opis usługi:

W ramach świadczonej usługi dla klienta siedzącego przy stole w lokalu gastronomicznym typu restauracja przygotowany jest i podawany napój niegazowany o smaku wieloowocowym. Produkt przygotowywany jest na świeżo, na miejscu i przelewany do szklanki lub dzbanka. Klient ma możliwość zakupu ww. napoju wraz z posiłkiem/deserem. Personel restauracji doradza klientowi, informuje o oferowanych produktach, przyjmuje zamówienie przy stoliku, donosi napój do stolika oraz sprząta naczynia ze stolika. Usług a obejmuje dodanie gotowej mieszanki kompotowej i cukru do wody, zagotowanie tak przygotowanego roztworu, schłodzenie i podanie klientowi siedzącemu przy stole w lokalu gastronomicznym po przelaniu do dzbanka (…) lub szklanki (…).

Skład: woda, mieszanka kompotowa (…), cukier.
 

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
 

Stawka podatku od towarów i usług: 23%
 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy.
 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
 

UZASADNIENIE  

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00