Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 19 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.450.848.2020.5.AP
WIS TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 7 lipca 2020 r. (data wpływu 21 lipca 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 27 października 2020 r. (data wpływu 28 października 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis: Towarem będącym przedmiotem wniosku są (…) nakładane packą na wafelek. (…) produkowane są we własnym zakresie (w ramach tego samego przedsiębiorstwa). (…) te jako wyrób gotowy sprzedawane są odbiorcom detalicznym. (…) podawane są „na wynos” przez okienko bezpośrednio do ręki klienta. W ramach działalności nie jest prowadzona obsługa kelnerska, ani inne czynności towarzyszące, charakterystyczne dla usług związanych z wyżywieniem. Klient kupuje (…) w okienku i odchodzi.
Suma masy składników ww. towaru:
- mleko (…),
- śmietanka (…),
- cukier (…),
- mleko (…),
- Baza (…),
- glukoza (…),
- cukier (…),
- aromat (…).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 21 lipca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismem z dnia 27 października 2020 r. (data wpływu 28 października 2020 r.) o wskazanie składu surowcowego towaru będącego przedmiotem wniosku.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący opis towaru sprzedawanego w ramach usługi.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right