Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 28 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-3.450.412.2020.1.AK

WIS TOWAR - ser twarogowy do smarowania kanapek.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 23 listopada 2020 r. (data wpływu 7 grudnia 2020 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(…)”

Opis: ser twarogowy z (…) , mający postać (…) , kremowego serka twarogowego służącego do smarowania kanapek – zawierający w swoim składzie zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…).

Rozstrzygnięcie: CN 18

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy.

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.

UZASADNIENIE

W dniu 7 grudnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Towar klasyfikowany jest jako ser twarogowy z (…). Ma postać (…), kremowego serka twarogowego służącego do smarowania kanapek.

W skład wyrobu wchodzą: ser (…).

(…)

Klasyfikowany wyrób jest pasteryzowany. Klasyfikowany wyrób jest przeznaczony bezpośrednio do spożycia przez ludzi, produkowany jest z mleka i naturalnych składników. Wyrób sprzedawany jest w opakowaniach (…) gr. lub jako wielopak ((…)). Wyrób nie jest środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia żywieniowego powinien być przechowywany i transportowany w temperaturze: od +2°C do +8°C.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00