Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 28 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-3.450.412.2020.1.AK
WIS TOWAR - ser twarogowy do smarowania kanapek.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 23 listopada 2020 r. (data wpływu 7 grudnia 2020 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(…)”
Opis: ser twarogowy z (…) , mający postać (…) , kremowego serka twarogowego służącego do smarowania kanapek – zawierający w swoim składzie zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…).
Rozstrzygnięcie: CN 18
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 7 grudnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Towar klasyfikowany jest jako ser twarogowy z (…). Ma postać (…), kremowego serka twarogowego służącego do smarowania kanapek.
W skład wyrobu wchodzą: ser (…).
(…)
Klasyfikowany wyrób jest pasteryzowany. Klasyfikowany wyrób jest przeznaczony bezpośrednio do spożycia przez ludzi, produkowany jest z mleka i naturalnych składników. Wyrób sprzedawany jest w opakowaniach (…) gr. lub jako wielopak ((…)). Wyrób nie jest środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia żywieniowego powinien być przechowywany i transportowany w temperaturze: od +2°C do +8°C.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right