Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.450.589.2020.7.SJ
WIS – towar spożywczy
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 kwietnia 2020 r. (data wpływu 22 kwietnia 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 24 lipca 2020 r. (data wpływu 29 lipca 20202 r.) oraz z pismem z dnia 8 września 2020 r. (data wpływu 10 września 2020 r.) i z dnia 27 października 2020 r. (data wpływu 29 października 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(…)”
Opis:
W skład produktu wchodzi: bułka, jajko, szynka, warzywa, majonez. Produkcja wyrobu gotowego odbywa się w zakładzie garmażeryjnym należącym do Wnioskodawcy. (…) sprzedawane są w sklepach detalicznych należących do Wnioskodawcy (… sklepów spożywczych). W tych placówkach następuje sprzedaż towaru klientom indywidualnym (sprzedaż detaliczna).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 22 kwietnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniu 10 września 2020 r. oraz 29 października 2020 r. o doprecyzowanie opisu towaru.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis:
Produkcja wyrobu gotowego odbywa się w zakładzie garmażeryjnym należącym do (…).
(…) – kromka z bułki, posmarowana margaryną, na niej położone są plastry szynki, plaster jajka oraz plastry ogórka. (…) następnie zostaje posypana startym jajkiem, pietruszką oraz pokryta majonezem za pomocą papierowej szprycy. Na majonez położona jest kostka papryki.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right