Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 3 lutego 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.450.1298.2020.DM

WIS TOWAR - olej.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106 z późn.zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 5 listopada 2020 r. (data wpływu 16 listopada 2020 r.), uzupełnionego w dniu 12 stycznia 2021 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – olej (…)

Opis towaru: olej (…), jadalny, otrzymywany z nasion (…) zawierający (…) kwasów tłuszczowych oraz (…)

Rozstrzygnięcie: CN 15

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy, w związku z poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 16 listopada 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 12 stycznia 2021 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: olej (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Przedmiotem wniosku jest olej (…) otrzymywany z nasion (…) zawierający (…) kwasów tłuszczowych oraz (…).

Produkt zawiera (…).

(…).

Wszystkie oleje Wnioskodawcy przeznaczone są do spożycia przez ludzi, więc są jadalne. Ze względu na wydłużenie terminu przydatności do spożycia oraz cechy istotne dla konsumenta (cechy organoleptyczne takie jak zapach i kolor) oleje, które Wnioskodawca przeznacza bezpośrednio do spożycia przez ludzi poddaje procesowi rafinacji. Nie wyklucza to jednak faktu, że wszystkie oleje, także nierafinowane, można przeznaczyć na cele spożywcze.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00