Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Decyzja ZUS nr 17 z dnia 24 stycznia 2014 r., sygn. DI/100000/451/1731/2013

Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - wyłączenie wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków - do wysokości 190 zł miesięcznie

Na podstawie art. 10 ust, 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2013 r., poz. 672 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za prawidłowe stanowisko zawarte we wniosku z dnia 11 grudnia 2013 r. doręczonym dnia 16 grudnia 2013 r. dotyczącym ustalenia czy wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia, bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu - do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł podlega wyłączeniu z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.

Uzasadnienie

Dnia 16 grudnia 2013 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek .............. o wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 7 stycznia 2014 r. doręczonym dnia 10 stycznia 2014 r.

Wnioskodawca wskazał, iż planuje wprowadzenie systemu motywacyjnego polegającego na dofinansowaniu swoim pracownikom posiłków poprzez przekazanie im Kart Lunch Pass. Lunch Pass może zostać wykorzystany wyłącznie w sieci punktów gastronomicznych. Pracownik, który otrzymuje Lunch Pass, jest obowiązany do przestrzegania Regulaminu dla pracowników dotyczącego korzystania z Lirach Pass. Zgodnie z postanowieniami Regulaminu, Lunch Pass uprawnia do nabycia tylko i wyłącznie posiłków w sieci punktów gastronomicznych. W skład sieci punktów gastronomicznych wchodzą bary, restauracje oraz inne punkty, które prowadzą usługową działalność w zakresie gastronomii,

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00